Чудовищни мравки, които се хранят с компютри, нападат САЩ

6
Добави коментар
lozanov
lozanov

В САЩ биолозите са разтревожени: случайно внесени мравки от Южна Америка буквално са полудели и са започнали да атакуват домовете като ядат електроника и компютри.

Според научна статия, публикувана в новия брой на научното списание Invasion, мравкатa  Nylanderia fulva, случайно внесена в САЩ в началото на 2000 г., е напълно   унищожила популацията на доминиращия вид червени мравки в Тексас и югоизточното крайбрежие на САЩ и може скоро да завладее и други региони на страната.

Войната на един вид мравки с друг едва ли би заинтерсувала някой друг освен зоолозите  ако не беше фактът, че този нов вид се е  пристрастил към необичайна храна за тези насекоми: електрически проводници и компютърни чипове.

Както   съобщава I- Insider, пo  някаква странна причина  тези мравки ги привличат  електромагнитни полета или топлината, излъчвана от кабели. Една от мравките  започва да гризе изолацията на проводници, по които протича ток, получава токов удар и отделя специален секрет. След като го усетят, други мравки се втурват в същата посока, също хапят проводника и постепенно се образува  купчина от трупове около жицата или контактите в края и, причинявайки късо съединение и техническа неизправност.

Hardwar’s  съобщава, че мравките чужденци понякога си правят гнезда директно във вътрешността на компютъра, на дънната платка. Отделяните от тях секрети може да предизвикат късо съединение в чипа.

Действието на опасните за компютрите мравки е показал един от американците, заснел атака на мравките върху компютърна мишка. Той успял да я запази от нашествениците само след като я  поставил в запечатан найлонов плик заедно с тампонче със спирт, който убил всички насекоми.

Съобщава се още, че през 2008 г. появата на Nylanderia fulva е предизвикала паника в центъра за контрол на полетите в космическия център  Линдън Джонсън, но от НАСА казват, че засега успяват  да се справят с натиска на насекомите.

Обичайните средства срещу мравки за Nylanderia fulva не действат, и те бързо се връщат на местата, обработени с инсектицид.

Най-големи опасения сред биолозите предизвиква  фактът, че мравките увреждат местната фауна. Те не само че  убиват други насекоми и дори малки пилета, но вече са устроили истински геноцид срещу червените мравки, някога мразени от местните жители заради болезнени ухапвания. Пришълците хапят не толкова болезнено, но тези, които са с „късмета“ да живеят в непосредствена близост до тях, вече заявяват, че биха искали да се върнат старите им съседи.

Местните жители ги наричат безумни, защото поведението им е много по-различно от обичайното. Конвенционалните мравки, хранещи се чрез изпращане на разузнавачи, които да търсят храна, и те връщайки се докладват в мравуняка,   след което  стройна редица от  мравки тръгва на път за да си събере необходимото за ядене.

Nylanderia fulva нямат «фуражири“ – всички мравки обикалят хаотично района около гнездото в търсене на храна. В допълнение към научната класификация, тези мравки имат и друго име  „Безумните мравки Расбери» (Crazy Rasberry ant), по името на  Toм Расбери, който пръв ги открил в Хюстън.

Засега не се съобщава какви марки компютри най-много харесват тези чудовищни мравки.