Сготвиха соларна клетка в микровълнова печка за обяд

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Учени са успели да „опържат“ нов вид фотоволтаичен материал в микровълнова печка, която доскоро е била използвана за приготвяне на обяд. Това се е случило в лабораторията на Майкъл Фрий, професор по металургичен инженеринг, и колегата му Прашант Сарсват, научен сътрудник в катедрата по металургичен инженеринг в Университета на Юта. Двамата са си сготвили МЦКС полупроводник.

МЦКС полупроводник ли? Просто добавете мед, цинк, калай и сяра в разтворител и го облъчвайте в продължение на 18 минути в микровълнова печка. Но моля, не правете това у дома! Тези материали изискват специални предпазни мерки.

Според анонса на Университета на Юта, Сарсват решил да изпробва микровълново производство на МЦКС, когато в Катедрата по металургичен инженеринг при Университетът на Юта взели нова микровълнова печка за кухнята, където студентите загряват обяда си и си правят кафе.

Екипът използвал „мастило“ от МЦКС нанокристали, което довело до изграждането на фотоволтаична слънчева клетка. Учените потвърдили, че материалът работи, и доказали, че по-малки нанокристали показват „квантово зараждане“ – свойство, което ги прави универсални за различни приложения.“

Каква е ефективността на сготвената соларна клетка не се съобщава. От университета подчертават, че кристалите, създадени от Фрий и Сарсват, не съдържат токсични метали като кадмий и арсен. Те са изработени от материали, които са много по-евтини и достъпни от редки метали като индий и галий.

В изследване, публикувано миналата година, Сарсват обяснява, че микровълновият процес предотвратява нежелани странични реакции и ефективно постига еднакви кристали от МЦКС, образувайки вещество, което е добър фотоволтаичен материал.

МЦКС е материал, познат още от 1967 г., за който от 1998 г. насам се знае, че е подходящ за фотоволтаичен материал. Миналата година слънчеви клетки, направени от МЦКС, достигнаха рекордните 11,1% ефективност. Това може да не изглежда много в сравнение с някои други фотоволтаични технологии, но учените казват, че ако дадена соларна технология може да се произвежда достатъчно евтино, ефективността може и да не е най-високата.

Самите Сарсват и Фрий пък са били изпреварени в публикуването на откритието от екип от учени от Държавния университет в Орегон, но са подали „съобщение за научно изобретение“ преди групата от Орегон, което ще им даде добри козове в случай, че процесът се окаже лесен за комерсиализация.