6 пъти по-голям риск от диабет за дете с болен баща 4342

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Децата, чиито родители са диабетици, са с повишен риск и те да се разболеят от захарна болест. Затова трябва да поддържат тегло дори с 10% под нормата и да избягват сладкиши и пържени храни.

Ако майката е с диабет от първи тип (известен още като инсулинозависим), рискът у детето да се отключи захарна болест е от 2 до 4%. А ако бащата е болен, опасността се увеличава 6 пъти.

Ако двамата родители са диабетици, то рискът за наследника значително се увеличава. При здрави майка и баща вероятността синът или дъщерята да бъдат застигнати от диабет от първи тип е под 1 %.

Това обясни пред „Труд“ доц. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в столичната Военномедицинска академия и председател на Българската диабетна асоциация.

„Захарният диабет не е наследствено заболяване в тесния смисъл на думата, тъй като за развитието му влияние оказват много фактори на околната среда и начинът на живот.

Въпреки това през последните години се натрупват данни за някои генетични предразположения с пряко отношение към появата на диабет“, каза още доц. Даскалова. При захарния диабет от тип 2 (неинсулинозависимият) е установено, че роднините по първа линия са 3 пъти по-застрашени в сравнение с тези без фамилна обремененост. Според изследванията, ако единият от едноячните близнаци е със захарен диабет тип 2, то 60-90% е вероятността и другият да се разболее. При двуяйчните няма толкова силна взаимовръзка. Ако пък двамата родители са със захарен диабет тип 2, то вероятността и детето да се разболее е 50%. Ако само майката или само бащата имат този вид захарна болест, рискът за наследника е 25 %. В този случай, а и в останалите описани, за да намалят опасността от диабет, децата трябва да поддържат нормално телесно тегло, дори с 10% под нормата. „Да се хранят здравословно, под което се разбира да ядат поне 3 пъти дневно, а менюто да е богато на зеленчуци и плодове“, посочи доц. Даскалова. Освен това да се консумират само крехки меса, които да са приготвени на скара, задушени или варени. Да се избягват тежките и тлъсти храни, също и сладкишите.

„Опитвайте се да намерите поне 30 минути за спорт или толкова време ходете всеки ден. Не забравяйте и да пиете достатъчно количество течности и да не се поддавате на стресови ситуации, което обаче е доста трудно в съвременния начин живот“, добави председателката на Българската диабетна асоциация.

Още нещо: Ако в продължение на 10-12 години всеки ден мъжът пие по 50 грама чист алкохол (б.р. – което се равнява на около 100 г водка или уиски), а жената – по 30 грама, то се стига до панкреасно заболяване като диабета например.

Алкохолизмът уврежда и задстомашната жлеза, но на нея не се обръща толкова внимание, защото всички се вторачват в черния дроб. А консумацията на етанол над тази, която може да обработи организмът, циркулира в кръвта и уврежда всички органи и системи, докато не бъде метаболизирана. Този „излишен“ алкохол атакува задстомашната жлеза и води до нейната недостатъчна функция. Тъй като само 5-10% от големите пиячи развиват панкреатит (б.р. – възпаление на панкреаса), се счита, че за това са виновни и други фактори като генетичната предразположеност, начинът на хранене, пушенето и др.

„Пушенето също се приема като рисков фактор за развитие на захарен диабет тип 2 и повишава риска от усложнения. А диабетните усложнения включват сърдечносъдовите проблеми като инфаркт и инсулт“, добави доц. Даскалова.

Най-модерното лечение на диабета, независимо от кой тип е, се осъществява чрез инсулиновите помпи, бе съобщено на Петия конгрес на Българската диабетна асоциация, който се проведе преди седмица във Велико Търново. „На него присъстваха участници от Южна Корея, Испания, Италия, Гърция, Турция, Швеция, Нова Зеландия, Бразилия, Словения, Индонезия, Австралия и др. Дискутирахме промени в стандарта за диабетни грижи, включително новите насоки в лечението на диабет тип 2“, каза доц. Даскалова, организирала събитието.

В някои страни от ЕС заради хормоналния дисбаланс и трудното постигане на нормални нива на кръвната захар всички бременни и деца са на помпено лечение. „А при пациенти с диабет от втори тип, които имат резистентност към инсулина, поставянето им на терапия с помпите дори само за ограничен период от време дава възможност за преодоляване на това състояние и подобрява инсулиновата чувствителност“, разясни доц. Даскалова.

Ако пациент бъде поставен на модерното лечение, то гарантира такъв ефект, какъвто ако панкреасът има нормална функция. А с напредването на новите технологии съвременните помпи стават все по-малки и по-леки. Последните са с размер колкото на малък джиесем, а мониторът – колкото монета от 1 лв. Не на последно място добавени са защити срещу подаването на големи количества инсулин по грешка или с друга цел. „Въпреки единичните описани случаи в миналото, че помпите се повлияват от сигналите на мобилните телефони, към момента тези проблеми се смятат за преодолени“, увери доц. Даскалова.

Днес пациентът може да избере дали да си постави досегашния класически модел на помпа с кабел или по-нов без кабел. Лекарите са категорични, че независимо от цената на помпите, която е около 4000 лв., тя е напълно приемлива в сравнение с разходите, които в последствие носят усложненията на диабета. „За съжаление този вид лечение у нас не се покрива от здравната каса. А в ЕС фондовете го плащат частично или напълно – 100% то се поема например в съседна Сърбия, Македония и близката Словения“, посочи доц. Даскалова.

Много малко лекари и пациенти говорят за проблемите с ерекцията (т.нар. еректилна дисфункция – ЕД), които имат мъжете диабетици. „Всичко това се дължи на деликатността на темата. Само че проведена анкета с 95 пациенти със захарен диабет показа, че честотата на ЕД сред тях е 54%“, подчерта доц. Даскалова. По тази причина 81% от засегнатите от еректилната дисфункция диабетици са споделили, че са с понижено самочувствие. А 78 на сто от всички анкетирани са заявили, че никога техният лекар не е дискутирал темата с тях.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти