Лененото масло – съперникът на рибеното масло

2
Добави коментар

Лененото масло – съперникът на рибеното масло

Публикувано в Хранителни добавки | Коментарите са изключени

През последните десетилетия, специалистите  от цял свят насочиха вниманието си към лененото масло, като  незаменима част от здравословното хранене. Лененото масло се приема като лидер по съдържание на омега – З полиненаситени мастни киселини – по този признак, то съперничи дори на рибеното масло! Лененото масло се извлича от лененото семе, което е било познато като чудотворна  билка  от древни времена.  Лененото семе засилва  обмяната на веществата, действа пречистващо и лекува редица заболявания. Заради изключително  богатото си съдържание на фибри, мастни киселини и витамини, лененото семе е една от най-предпочитаните добавки  на спортистите, любителите на здравословното хранене и хората с проблеми на стомашно-чревния тракт.

Лененото масло  съдържа още близо 20% белтъчини, 30% въглехидрати и над 40 % мазнини. Лечебните свойства на лененото масло  се дължат на три ключови съставки – Омега – 3 мастни киселини, стимулиращи  имунитета и подобряващи редица биохимични процеси в организма; лигнани, представляващи естрогени с антиоксидантно действие, регулиращи хормоналното равновесие и повишаващи  производството на хормони в организма;  фибри, които благоприятстват  храносмилането и отделителната система, и осигуряват чувство на ситост.

Освен на Омега – 3, лененото масло  е богато  и на Омега – 6 (линолова киселина) и Омега – 9(олеинова киселина) мастни киселини, представляващи незаменим  източник на магнезий, цинк, витамини от В група, витамин Е и витамин А.  Също така, лененото масло съдържа и  количество глецериди и фосфати. В състава му присъства и витамин Е, който без съмнение е един от най – силните антиоксиданти. Освен витамин Е лененото семе съдържа витамините- А, В1, В3, В6. Витамин А тук допълва антиоксидантните свойства на витамин Е, а витамините от В групата съдействат за здравето на нервната система.

Лечебни свойства на лененото масло

Лененото масло има  сладък  вкус,  със слаба миризма. То се отличава със  загряващ ефект заради леко пикантните си качества, като по този начин  действа укрепващо и засищащо. Лененото масло се смята за   афродизиак, тъй като повишава сексуалното желание. Ако се приема в умерени количества, лененото масло  регулира отделителната система (спомага за уриниране, действа разхлабващо при запек), подобрява перисталтиката на червата и намалява подутините при отоци. Приемано в големи количества, помага при а в по- лечението  на проказа, проблеми на възпроизведителната система и нарушения на зрението.

Лененото семе е най – ценно заради способността си да предпазва от заболявания на сърдечно – съдовата система. Това е благодарение на  ненаситените мастни киселини линолова, олеинова, линоленова, които се съдържат в него. Те вземат активно участие в липидната обмяна като  съдействат за намаляването на холестерола в кръвта. На пръв поглед , това може да изглежда странно – масло освобождава вътрешно вените от мастни натрупвания. Но трябва да знаете, че по ефективност лечението на атеросклерозата с ленено масло  е съпоставимо с резултатите от официални медикаментозни  препарати, но без странични ефекти и противоказания.

Лененото масло  е чудесно средство за детоксикация, тъй като извлича токсините от организма. То има свойството абсорбира течностите и да оказва  благотворно  действие при дихателни проблеми. Лененото масло е много ефикасно  при главоболие, безсъние, зачервяване на очите и дори при  болка в ушите. Може да помогне при диабет, защото е способно да понижи високата кръвна захар. Може дори да съдейства за намаляване на излишните килограми, но при комбинация с   диета, спазване на определен хранителен режим и активен спорт.

Голям брой продукти ленено масло може да разгледате тук.

 

Подобни публикации:

 Loading …