Здравословни ползи от люцерна

1
Добави коментар

Здравословни ползи от люцерна

Публикувано в Хранителни добавки | Коментарите са изключени

Люцерната – интересни факти!

Когато се спомене думата  “Люцерна“, повечето от Вас може би си мислят…….за зайци! Люцерната обаче  е била използвана в народната медицина в продължение на  много години, заради  нейните  лечебни свойства. Люцерната е многогодишно бобово растение, което е изключително  богато на протеин и минерални вещества. Съвременните научни изследвания доказват, че нейните листа и надземна част съдържат големи количества бета-каротин, витамин B, C, D, E и K, минерали – калий, желязо, калций и фосфор. Последните два минерала са важни за развитието на костната система и зъбите. Съвременната напреднала технология, позволява да бъдат създавани хранителни добавки на основата на люцерна, в които се запазват всички нейни полезни елементи.

Люцерната е известна още под името алфалфа. Това име всъщност  е с арабски произход и означава баща. То й е дадено поради нейното  укрепващо и лечебно действие. Люцерната още  е била наречена “големият изцелител”. Според редица  изследвания, това растение съдържа 8 есенциални ензима. В 100 грама се съдържат 8 000 IU витамин А и 20 000 – 80 000 IU витамин К. Последният,  подобрява състоянието на хемофилиците, коагулацията на кръвта и предотвратява екстремните кръвозагуби при менструация. Повишеният прием на витамин К може да помогне на хората, страдащи от чести кръвотечения от носа.

Полезни свойства на люцерната

Люцерната е невероятен феномен. Съдържа много хлорофил и  вит. С  – цели четири  пъти повече от съдържанието на този витамин в  лимона, който се запазва след сушене. Корените  на люцерната достигат голяма дълбочина, до която не стигат торове и пестициди. Това растение е изключително ефикасно при  нервно разстройство и  при завишена кръвна захар. Приемана  в умерени количества, тя дава енергия до дълбока старост. Благодарение на люцерната,  съпротивата на организма срещу инфекции се повишава значително. Прилага се и като кръвоспиращо средство и за бързо заздравяване на рани. Люцерната има силно детоксикиращо действие поради съдържанието на хлорофил.

Люцерната е растение, което  може успешно да се използва като лечебно средство, при  остри и хронични заболявания на гастроинтестиналния тракт – газове, язвена болест и безапетитие. Това се дължи на високото съдържание на витамин U, подобно на суровата зелка и нейния сок, който често се използва в терапията на пептичните язви (те могат да се образуват в стомаха, червата, хранопровода, където лигавицата губи своята защита срещу корозивното действие на на солната киселина и се развиват рани).

Кликнете на снимката за да купите цюцерна

Алкализиращия ефект на люцерната, успешно  неутрализира солната киселина. Люцерната съдържа и активни антимикотични агенти, с което подпомага действието на Ацидофилус, тя е добър лаксатив, поради богатото съдържание на фибри в нея. Също така е и природен диуретик и средство за намаляване на температурата. Люцерната също така подобрява абсорбцията и асимилацията на въглехидрати, белтъчини, калций, желязо и други олигоелементи. Люцерната се използва в лечението на хронични и остри заболявания – цистит, простатит, ревматични болести, за стимулиране на лактацията.

Нейното действие е бавно, но продължително. Тя съдържа високи дози мастноразтворими витамини, които могат да се натрупват. Затова на пациентите, страдащи от посочените заболявания, се препоръчва да я използват само 2-3 месеца. След този период е необходимо да се направи пауза. Хранителните добавки на основата на люцерна са изключително полезни, тъй като укрепват имунната система, забавят процесите на стареене, увеличават физическата сила и жизнеността и благоприятно повлияват на безсънието.

 

Подобни публикации:

 Loading …