Топ 10 на най-големите соларни паркове

2
Добави коментар
kalojan
kalojan

Актуалната тема за „зелената енергия“ в последните месеци ни провокира да подберем за Вас 10те най-големи в света соларни паркове.

Подредбата в класацията ни се обуславя отколичеството енергия, която всеки източник произвежда.

1. Agua Caliente Solar Project.

Това е централата, която произвежда 250 MW . Проектът използва фотоволтайчни панели и ще достигне производство на 397 MW през 2014, когато бъде изцяло завършена. Централата е построена в Yuma County, Arizona, US.

 

2. Charanka Solar Park.

Това също е фотоволтайчен парк разположен до Чаранка в Патан, Индия. Предвидено е да достигне производство на 500 MW, когато бъде завършен през 2014, сега произвежда 214 MW.

 

3. Huanghe Hydropower Golmud Solar Park.

на трето място е слънчевата централа Голмуд, в провинция Гингхай, Китай. Произвежда почти 200 MW.

 

4. SEGS VIII–IX.

SEGS – Solar Energy Generating Systems  е комплекс от соларно-термални централи с капацитет от 354 MW, построеми са в Калифорния. SEGS VIII-IX са разположени Harper Lake и произвеждат 160 MW.

 

5. SEGS III-VII.

Това е друга част от по-горе споменатия комплекс, който е изграден в Kramer Junction в San Bernardino County, California. Произвежда 150 MW.

 

6. Mesquite Solar project.

„The Mesquite Solar“ е фотоволтайчен комплекс построен в Арлингтън, Maricopa County, Arizona, с капацитет от 150 megawatts. Когато бъде завършен проектът ще генерира огромните 700 MW.

 

7. Solnova Solar Power Station.

„The Solnova Solar Power Station“е соларно-термална централа съставена от5 малки централи всяка достигаща производство от по 50MW. Три от централите са готови и работят, останалите са в процес на изграждане. Построени са в Sanlúcar la Mayor, близко до Севиля, Изпания.

 

8. Andasol Solar Power Station.

„The Andasol“ е  първата фотоволтайчна централа в Европа.Построена е близко до Гуадикс , Испания. Специфичното при тази централа е , че разполага с резервоари пълни с разтопени соли, което позволява да произвежда енергия дори, когато навън е тъмно. Капацитетът на централата е 150 MW .

 

9. Extresol Solar Power Station.

„The Extresol Solar Power Station“ е соларно-термална централа с капацитет от150MW построена в Torre de Miguel Sesmero в провинция Бадайоз, Екстрамадура, Испания.

 

10. Neuhardenberg Solar Park.

„Neuhardenberg Solar Park“ е 145 MW фотоволтайчна централа. Това е най-голямата в Европа соларна централа, построена е в района на военно летище Neuhardenberg .