Любопитно – Любопитно за спалното бельо

4
Добави коментар

Страница 6 от 16

Спалното бельо – любопитни материали от историята на спалното бельо

 

Кога се е появила необходимостта от спално бельо, халати и текстилни изделия изобщо? Можем ли лесно да си отговорим на този въпрос? В тази статия ще ви разкрием изключително много интересни факти.

Според археолози и антрополози, най-ранното облекло се е състояло от кожа, листа или трева, които са били нагънати, увити или вързани около тялото. Знанията за тези дрехи остават оскъдни, тъй като материалите се развалят доста бързо в сравнение с камъка, костта, черупките и металните артефакти. През 1988 г. в границите на Русия археолози откриват много ранни шевни игли от кост, изработени през 30000 г. пр. Хр.  В праисторическа пещера в Република Грузия пък са намерени боядисани ленени влакна на повече от 36 хил. години, които вероятно са служели за облекло. Повечето хора предполагат, че първобитният човек не е използвал спално бельо. Това не е вярно, защото върху ложето си от клони първите хора са постилали кожата на див звяр.

Разбира се спалното бельо на първобитния човек е много далеч от съвременните ни представи. Платове доста близки до сегашните ни разбирания обаче са се използвали от най-дълбока древност. В египетски папирус се говори за даровете на фараона и между многото неща се споменават „покривала за божественото ложе”. В Древен Египет са се тъкали лен и памук. От парчета плат, които са се съхранили от 2 500 г. пр.н.е., би могло да бъде видяно, че по онова време са били правени изключително качествени платове както от гледна точка на материалите, така и на тъкането. През 2 500 г. пр.н.е. древните египтяни са изработвали фини нишки, които днес се произвеждат от машини, оборудвани с модерни части. Мумиите са били обвивани само с най-фините платове. Прецизно изтъканите материи са изумили учените, които са разучавали Древен Египет. Нишките в платовете са толкова тънки, че човек има нужда от лупа за да ги различи от съвременната коприната. В днешни дни египетските ленени и памучни платове са известни по цял свят със своето качество. Тяхната слава идва още от древните египтяни, живели през 2 000-те години пр.н.е.

На амфори останали от древните гърци също има изобразени различни сцени от бита, на които се вижда, че и те са използвали спално бельо и разнообразни текстилни изделия. В обществените бани на Древен Рим пък са се употребявали  халати. Всеки уважаващ себе си римлянин посещавал баните поне един път на ден. Те били място за среща, разтуха, забавления и спортни мероприятия. В римските бани хората са се намятали с халат по време на многочасовия престой.

 

Интересно за спалното бельо

 

Място, което си е само ваше и можете да бъдете насаме с мислите си, да бъдете с любим човек или просто да се предадете в прегръдките на съня…ето защо това е стаята, към която е необходимо да се отнасяте с най-много уважение. Важно е да инвестирате достатъчно в това място, за да имате желанието в края на деня да се завърнете в нея. Колкото до окрасата в спалнята, цветовата гама на стените, завесите на прозорците и обзавеждането, може би е хубава идея да изберете нещо неутрално. Неангажиращите цветове са не само успокояващи, но и ви позволяват да подмените целия изглед и излъчване на спалнята само с подновяването на ново и хубаво спално бельо. На пазара можете да откриете толкова много различни видове спално бельо, че вероятно ще се удивите от видовото разнообразие, разнообразните щампи и материи. Желателно е да да се спрете на нещо, което е не само атрактивно за окото, но си заслужава и под чаршафите.