Цацаров поиска имунитета на Цветанов

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на Цветан Цветанов. В парламента вече е внесено искане за това, потвърди самият Цацаров преди заседанието на ВСС. Причината е СРС скандалът, който избухна преди няколко месеца, и данните за незаконно подслушване в МВР.

Малко по-късно на бял свят лъсна и запис от разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Това дори коства поста на Кокинов като градски прокурор.

„Срещу Цветанов започва наказателно преследване и ще му бъде повдигнато обвинение“, заяви обвинител номер 1. По думите му това ще стане веднага след като парламентът разреши. Ако бъде осъден, бившият МВР шеф може да получи до 8 години затвор, заяви още главният прокурор.

Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е „допустителство по служба“. Според магистратите Цветанов не е извършил достатъчен контрол над служителите си в СДОТО и така е позволил те да извършат престъпление. Проверката в МВР е показала, че липсват каквито и да е правила на мобилните екипи при използване на СРС-та.

Новината за искането на имунитета на Цветанов бе посрещната с аплодисменти от депутатите в пленарна зала. Според социалистите парламентът трябва веднага да се произнесе по скандала. По думите на Атанас Мерджанов от БСП Цветанов трябва да се оттегли временно от Народното събрание.

Междувременно самият Цветанов се направи на жертва пред медиите. Той заяви, че е невинен и винаги се е водил от интересите на държавата. Той дори си позволи да коментира мотивите на прокуратурата, като ги определи като несериозни. Цветанов бе категоричен и че сам ще депозира искане за сваляне на имунитета си. Бъдещето обвинение пък въобще не притесни лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Въпреки разследването Цветанов ще си остане негов заместник.

Шефът на ДАНС подаде оставка

Шефът на ДАНС Константин Казаков подаде вчера оставка. Това съобщиха на сайта си от службата за сигурност. В молбата си за напускане той обяснява, че ДАНС е орган към Министерския съвет и премиерът е този, който трябва да си избере екип, който да осъществява политиката по защита на националната сигурност.

Междувременно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров стана ясно, че течът на информация за казуса с бюлетините в печатницата в Костинброд идва от ДАНС, и то от човек от ръководството на агенцията. До седмица ще има и подробности от проверката. Оказа се, че „къртицата” е зам.-шефът на ДАНС Димитър Йорданов, който вече е освободен от поста си. Йорданов е пратил факс до Цветанов със сигнала до прокуратурата за очакваните машинации с бюлетини.