ДКЕВР: Засега няма да има увеличение на цената на тока

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Няма да има промяна на цените на електроенергията до 1 юли, възможно е в по-късен етап. Това каза след заседанието на ДКЕВР във вторник председателят на регулатора Евгения Харитонова. Тя обаче уточни, че е възможно „минимално увеличение”. Това, което в момента е заявено като производство на зелените енергии, за следващия ценови период са 1,2 млрд. лв. и някой трябва да ги плати, а това сме всички ние плюс индустрията, каза още Харитонова.
По нейни думи, принципът за образуване на енергийния микс се променя, защото с излизането на средното напрежение от регулирания пазар, се намали обемът на регулирания пазар. Има задължение заради ВЕИ-тата обществения доставчик да изкупува тяхната енергия, посочи Харитонова.
„Никой няма интерес да наложим непоносими такси на индустрията, тъй като индустрията създава работните места. В тази насока се работи”, каза Харитонова.
Проблемът с ВЕИ-тата не е само наш. Определено мисля, че ще имаме подкрепа от Брюксел в тази насока, допълни Харитонова.
Тя отбеляза, че 1, 200 млрд. лв. са заварените задължения, а не бъдещите.
Бъдещите са незначителни, тъй като ЕСО миналата година не е посочил мощности за присъединяване. В момента се присъединяват, или поне би трябвало, само мощности, за които има сключени договори и мощности, които са по чл. 24 на закона – каза Харитонова.
„Считам категорично, че парламентът ще вземе подходящите законови изменения, за да станат нещата за нас по-добри”, каза Харитонова и подчерта, че ДКЕВР са излезли от процедурата до 1 юли. „Това, което съм почти убедена, е че парламентът, поне това са заявленията на всички парламентарни групи, че първото нещо, с което ще се занимават, са измененията за Закона на енергетиката и ЗВЕИ-то”.

Към статията няма коментари. Напишете първия.