„Старогръцки митове и легенди“ | Teenproblem.net

1
Добави коментар

Излезе вторият том на мистериозните, колоритни и богато илюстрирани „Старогръцки митове и легенди“, събрани и преразказани от известния български фантаст, киновед и журналист Петър Кърджилов.

 

Митовете на древните гърци са придобили популярност не само на Стария континент, а и в целия свят. Днес рядко се среща човек, който да не е чувал за красотата на Афродита, силата на Херкулес, войнствения Арес или приключенията на царя на Итака Одисей. Именно елинската митология е основополагащ сюжет за многобройни филми и книги, а митологичните персонажи, които тя ни завещава, са архетипни образи за героите на редица автори и до днес. След като описа произхода на боговете, олимпийското спокойствие, подземното царство на Хадес, хорът на музите, кутията на Пандора и подвизите на Херакъл, фантастът Петър Кърджилов състави и втора част на великите „Старогръцки легенди и митове“.

 

 

Сред увлекателните истории във втория том намират своето място подвизите на Тезей, походът на аргонавтите (Язон и Златното руно, бягството от Колхида, Орфей и Евридика и др.), Троянската война, ябълката на раздора, хубавата Елена и троянския кон, както и приключенията на Одисей и Островът на блажените. Подобно на първата част, тази също е богато и впечатляващо илюстрирана от художника Петър Станимиров.

 

Кърджилов е известен в средите на фантастиката както под собственото си име, така и под псевдоними като Пит Къри и Питър Ърл Грейхард. Роден е на 24 декември 1950 г. в Стара Загора. През 1980 г. завършва „Кръстьо Сарафов“, специалност кинознание; дълги години работи в Националната филмотека. Бил е завеждащ архива на БНТ, както и заместник-главен редактор на сп. „ФЕП“. Оглавява сп. „Фантастични истории“ през 1992 г. и взима участие в дейността на сп. „Върколак“; секретар е на Сдружението на българските писатели фантасти. Кърджилов е автор и на „Орбитата на Сизиф“, „Призрачен цикъл“, „Звездни детективи“, както и на сборника „Основание за смърт“, всички те – принос за българката литературна фантастика. Негово дело са повести, разкази и статии, както и други самостоятелни издания на български и руски език, книги за деца и политически памфлети.

 

Вторият том на „Старогръцки легенди и митове“ е увлекателно, инспириращо и красиво издание, което прекрасно ще пасне на всяка библиотека.