Детски Играчки

1
Добави коментар

Самотни майки – как да избягвамеконфликтите, които нанасят вреда

За майката без партньор тийнейджърските години са важно време за преосмисляне на това, което се случва със сина й. Момчетата на тази възраст искат да изпитат силата си и да придобият известна независимост. За двама родители това е по-лесно – момчето може да се боричка с баща си, като същевременно знае, че майка му продължава да го обича (и обратно). Но ако мама е единственият източник и на любов, и на дисциплина, е нужно повече внимание.

Много майки ни казват: „Трябва постоянно да превключвам – да бъда ту строга, ту нежна. Много е уморително.” (И все пак е по-добре от това, да имате партньор, който ви противоречи или подкопава усилията ви да въвеждате дисциплина.) Важно е никога да не оставяте нещата с вашия син да стигнат до състезание по крещене или до шамари. На тази възраст, докато се учи да се справя със собствените си енергия и чувства, той може да ви нарани и след това да се чувства ужасно. Ако видите, че спорът се превръща в размяна на крясъци или физически двубой, направете следното:

1. Кажете му, че вие имате нужда да се успокоите. Ако можете двамата да си приготвите нещо за пиене, да седнете и да обсъдите нещата разумно, направете го.

2. Ако сте прекалено ядосана или разстроена, кажете му, че ще се върнете към тази тема по-късно – когато не приемате нещата толкова емоционално.

3. Просто седнете, пригответе нещо за пиене или идете в друга стая.

4. Опитайте се да действате, преди наистина да сте се ядосала – ако изчакате, докато заплачете или се разгневите много, той ще се чувства виновен или объркан.

Следва продължение……….