Как да разговаряме с тялото си?

4
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

В Тибет в най-древни времена било прието човек да разговаря с вътрешните си органи. Будистките монаси‚ йогите смятали‚ че всяка клетка на организма има съзнание. А ако това е така‚ значи може да се влезе в мислен контакт с нея – да съжалите‚ че тя не е здрава‚ да й поискате прошка за това‚ че сте я претоварили с работа‚ да я помолите да оздравее. Вие самите лесно можете да опитате да направите това. Съществуват немалко методики за самооздравяване‚ основани на контакта с “подсъзнанието” и “съзнанието” на клетките. Ще ви разкажем за най-простия и ефективен от тях. Преди всичко много е важно да се настроите за лечение‚ правилно да изберете и времето за сеанса. Идеален е промеждутъкът между четири и шест сутринта‚ но можете да се занимаете с това и преди лягане‚ като предварително вземете топъл душ.

Легнете‚ изключете телефоните‚ помолете другите да не ви безпокоят за известно време‚ отпуснете се и съсредоточете вниманието си върху точката между веждите си. Почувствайте слепоочията си‚ кожата на клепачите‚ очните ябълки‚ горното небце‚ езика‚ долната челюст‚ врата. Вътрешният ви поглед трябва‚ подобно на лъч‚ да се движи по цялото тяло отпред‚ отначало по повърхността на кожата‚ а след това към вътрешните органи. Старайте се мислено да отделяте доза внимание‚ любов и благодарност на всяка клетка. Като стигнете до стъпалата‚ върнете се по гърба обратно нагоре‚ опитайте се да почувствате всеки прешлен‚ кожата‚ врата‚ темето‚ челото‚ отново слепоочията‚ точката между веждите. Бавно пребройте от десет до едно‚ отпуснете се‚ слушайте дишането си‚ постарайте се да се освободите от мислите си. Вие се носите между небето и земята‚ наслаждавате се на съвършен покой.

Съзнанието ви само ще ви подскаже момента‚ когато е време “да се връщате” – ще усетите‚ че повече не искате да лежите‚ че тялото ви иска да се раздвижи. Не бързайте да ставате от дивана или пода‚ защото излизането от медитативното състояние трябва да бъде постепенно. Започнете бавно да броите от едно до десет. На “две” ускорете дишането; на “пет” съединете ръцете си и се протегнете; на “седем” се обърнете на дясната си страна‚ на “десет” – на лявата. След това дълбоко си поемете въздух‚ отворете очи и си кажете: “Чувствам се отлично. Аз съм бодър и пълен със сили!”

Дори относително здравите хора редовно провеждат сеанси за пълна релаксация‚ което им носи огромна полза‚ тъй като организмът получава възможност за няколко минути на ден да включи механизма на самооздравяването и подмладяването.