Опасно състояние ли е повишената долна граница на кръвното налягане

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Нямам някакви сериозни оплаквания, освен леко главоболие от време на време, но това ме притеснява. Опасно ли е това състояние? Съществуват ли народни средства, които да помогнат?

Долната граница на кръвното налягане отразява работата на сърцето, когато кръвта запълва малките кръвоносни съдове и се кръвоснабдява сърдечният мускул. При артериална хипертония се повишават и двата показателя – горната и долната граница, както сме свикнали да го наричаме. Обаче в някои индивидуални случаи долната граница, т.е. диастоличното кръвно налягане, е високо, без да се е повишила горната граница. Например 130/115 или 120/100. В медицината такова състояние се нарича диастолично изолирано кръвно налягане. В такива ситуации, понеже няма явни признаци и оплаквания, човекът решава да пие хапчета за сваляне на кръвното, защото така са го посъветвали близки например. При такова самолечение обаче рязко може да спадне горната граница, която по принцип си е била нормална. Високата долна граница означава, че сърцето постоянно се намира в напрежение и движението на кръвотока в него се нарушава. След известно време нещата се задълбочават, процесът става необратим и води до изменения в сърдечния мускул и образуване на тромби.
Запомнете причините

– Наследственост.
– Неправилно хранене – много мазнини и особено вкусно подсоленото ястие.
– Затлъстяване.
– Употребата на алкохол, особено червено вино, коняк и водка, рязко повишават долната граница на кръвното.
– Никотинът стеснява кръвоносните съдове, което пак повишава диастоличното кръвно налягане.
– Основна причина за внезапно повишаване на долната граница е стресът.
– И не на последно място – употребата и прекаляването с подсладени разхладителни напитки.
Медикаментозното лечение има ли алтернатива

Имайте предвид, че диагнозата “изолирано диастолично налягане” говори за сериозно заболяване, което изисква намесата на много специалисти. Доверете се на своя лекуващ лекар, редовно следете кръвното си налягане, изпълнявайте препоръките относно консервативното лечение. Хубавото е, че медикаментозното лечение успешно се допълва от прием на седативни и хипотензивни лечебни билки – божур, валериана, страхливче. Те въздействат благоприятно на ендокринната и сърдечносъдовата система, защото намаляват отделянето на хормони и силно намаляват стресовото напрежение. Специалистите предлагат няколко много полезни рецепти:

Страхливчето е лек диуретик и увеличава силата на сърдечните съкращения. Залейте 2 супени лъжици от суровината с две чаши гореща вода и оставете настойката да престои 15-20 минути. Изпийте я на 3-4 пъти през деня и един път преди сън.

Валерианата отдавна е известна с благоприятните си свойства и освен на сърцето, тя влияе положително и при заболявания на щитовидната жлеза, отслабва възбудимостта, обусловена от нейната хиперфункция. Етои рецептата: от вечерта сложете в термоса една супена лъжица корени от валериана и залейте с чаша гореща вода. Сутринта, като се събудите, прецедете настойката и приемайте по една супена лъжица след ядене 3-4 пъти на ден. Внимание! Не се препоръчва да се пият валерианови препарати повече от 1,5-2 месеца.

Не пренебрегвайте лечебните свойства и на божура. Хората сякаш не обръщат внимание на тази наистина ефикасна билка. Сложете една супена лъжица да поври 5 минути в чаша вода и прецедете. Пийте по една супена лъжица преди ядене по 3 пъти на ден. Можете да си набавите аптечна настойка, като приемате по една чаена лъжичка 3 пъти на ден в продължение на един месец.
Редувайте билките всеки месец и имайте търпение, защото те действат по-бавно, но по-ефикасно.

Яна ГРОЗЕВА