Българи и румънци са повечето жертви на трафик в ЕС

1
Добави коментар

Сесилия Малмстрьом
Снимка: Архив

Мнозинството жертви на трафик на хора (61%) идват от Европа, главно от България и Румъния, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Тя каза още, че 62% от жертвите на трафика на хора са принуждавани да извършват сексуални услуги, а 25% са подлагани на принудителен труд.

Малмстрьом призова 18 страни от ЕС да създадат европейско законодателство срещу трафика на хора и ги заплаши със санкции, ако не направят това.

За периода 2008-2010 г. най-често заподозрените за трафик на хора граждани на ЕС са от България, Румъния, Германия и Франция, сочат данните на Евростат, представени днес от ЕК. Отчита се, че 45% от трафикантите са европейци, а останалите произхождат от държави извън ЕС (основно от Азия и Африка).

Броят на възможните жертви на трафик от нашата страна постоянно нараства. През 2008 г. се отчитат 250 такива случая, през 2009 г. – 346, а през 2010 г. – 432, като около 10 на сто от тях са малолетни. Основно жертвите са жени, заставени да се трудят принудително, или да продават децата си.

Само девет държави от ЕС са приложили напълно директивата за борба с трафика, а четири, сред които е и България, са на път да го направят. Европейските норми да бъдат въведени бързо, призова още Сесилия Малмстрьом.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти