10-те най-важни условия за щастливо детство

40
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 01.06.2013

Погълнати от забързания живот и сивото ежедневие, често забравяме да гледаме напред към бъдещето – там, където са децата ни. Но иначе ни се иска те да бъдат добри хора, да имат успехи и богат живот, да постигнат това, което ние самите не сме успели. В днешния глобализиран свят, родителите имат много възможности и различни опции, които да следват и прилагат при възпитанието на децата си. А изграждането на един бъдещ характер е истинско изпитание пред всеки родител. На първо място, защо самият възпитаващ трябва да бъде достоен човек с натрупан във времето авторитет, с морал и нравствени ценности, с правилен подход и емоции, които да предаде на собствените си наследници.

Виж още: 10 любопитни истории за деца гении 10 пораснали деца-актьори

Детският инструктор, писател и директор на американския Национален център за физическо развитие и игри на отрито – Бет Алмерас, дава 10 съвета към родителите за щастливото детство на децата им. И въпреки че България не е САЩ, най-важното за едно дете е то да бъде възпитавано и да расте като добър човек, който разбира и цени живота. А от най-голямо значение за това са семейният климат и доброто образование.

1. Спокойни (необременени) родители Осъзнавайки опасностите, които крие заобикалящият ни свят, родителите понякога се опитват да предпазят децата си като ги затварят „на сигурно място“ – вкъщи. А това не е правилен подход. Всъщност по-добре е (родителите) да намалят отрицателния новинарски поток, струящ към тях самите от телевизия, радио, вестници. Така няма да са обременени със злободневните теми и ще гледат по-оптимистично и спокойно над живота.

2. Добро образование В последните години се наблюдава една тенденция при учениците – на подготовка само върху материята, която ще им е нужна, за да покрият изпита или теста. Което обаче не е полезно за тяхното образование. На първо място учениците трябва да придобият усещане, че материята е интересна и полезна, а не нещо, което трябва да свършат, за да преминат напред.

3. Игри Възрастните често забравят, че и те са били деца. А за децата най-забавни са игрите. Затова е важно да не се прекалява с ограниченията и ученето да се разнообразява с игра,за да не бъде възприето като досадно задължение.

4. Право на грешки Родителските амбиции понякога потискат подрастващите. Деца, чиито родители взимат всички решения от тяхно име, за да не допуснат никакви евентуални грешки, растат неуверени в себе си и нещастни. Родители, правете така, че детето ви да вземе правилен избор, не като му налагате вашето мнение, а като говорите и убеждавате, че всъщност изборът е направен от самото дете.

5. Родителски контрол върху телевизия и компютър Трудно е да откъснеш детето си от телевизията и компютъра, но игрите и заниманията на свеж въздух са особено важни. Затова старайте се да ги отдалечите от дивана, защото децата с наднормено тегло страдат от ниско самочувствие и не растат щастливи.

6. Четене Опитайте се да развиете в детето си интерес към четенето. Той способства за развиване на въображението на децата, обогатява речника им и помага за по-добро изразяване.

7. Близост с природата Хубаво е да се възпитава любов в подрастващите към природата, а това се случва с нейното опознаване, изучаване и прекарване на повече време навън. Създайте навик в детето да се наслаждава на неща като каране на колело или туризъм.

8. Самочувствие Децата трябва да знаят, че са обичани, точно такива, каквито са. Насърчавайки техните индивидуалности ще помогнете за изграждане на тяхното самочувствие. А знаейки, че са оценени, те изпитват вътрешна радост, която става основа за целия им живот.

9. Позитивизъм Също важно е децата да се възпитава като оптимисти. Те трябва да знаят, че в живота ще се срещат и с трудности и поражения. Но! Научавайки се да бъдат позитивни и в такива моменти, те ще се справят по-добре с трудностите. А и дете, възпитавано по този начин, е по-вероятно да израсне като щастлив възрастен.

10. Собствен път Тайната на щастието – нека децата изследват свободно света и да намерят своето място и път в него.

В.И.

Коментари

коментар(а)