Питат Ивайло Захариев дали синът му ще играе в „Под прикритие“

1
Добави коментар

Ти не си ли Марто от „Под прикритие“? С този въпрос посрещат навсякъде Ивайло Захариев – актьора с главна роля в сериала по БНТ. От няколко месеца обаче след това питане идва и изненадата, че Захариев бута количка. „А бебето няма ли да участва в „Под прикритие“, чува често актьорът. „Не знам какъв хонорар трябва да му искам“, отговаря всеки път шеговито той.

Ивайло е баща от 3 месеца – синът му Филип се ражда на 13 февруари, няколко дни преди финалния епизод от третия сезон на сериала. Затова на партито на „Под прикритие“, което е 4 дни след това, актьорът е придружен не от съпругата си Миряна, а от нейната сестра близначка Йоана. И двамата приемат поздравите за бебето в семейството.

Месеци преди това той предлага на жена си да си направи тест за бременност.

„Беше минало време, в което имахме съмнения. Странно ни беше, защото си мислехме да минат 1-2 г. от сватбата, преди да имаме деца. Но то си дойде сам“, разказва Ивайло. Миряна си прави първо един, а после и втори тест. И двата са положителни. „От медения месец си го донесохме – нали бяхме в Малта, той е малтийско бебе“, смее се Ивайло.

Оттогава още решава, че иска да присъства на раждането. Подготвя се за бащинството като чете книги. Вече е видял и как кумът им възпитава децата си. „Още с раждането на първия му син бях покрай него, гледах как се грижат с кумата ни и имах наблюдения как се гледа новородено“, разказва Захариев. Терминът на Миряна е на 14 февруари, а на 13-и привечер актьорът е на сцена – играе новата си постановка „Спасителят“. В това време започва раждането, така че докато отиде до болницата вече е твърде късно и той да влезе в залата. Но стои отпред, а половин час след като бебето се е появило на бял свят, гордият баща му прави и първата снимка.

С Миряна обмислят какво име да дадат на детето си, преди да знаят пола му. Когато разбират, че ще е момче, съпругата на Ивайло му предлага Филип, а той се съгласява. Името е международно, но има и символика в него. „Филип означава човек, който обича конете, а те са символ на свободата, красотата“, обяснява актьорът. Покрай обсъждането на различни варианти вече са подготвени и с име за момиче, ако някой ден им се роди.

В родилното акушерката показва на младите родители основните умения – например как да къпят бебето. За трите месеца, в които са родители, Ивайло и съпругата му са си изградили режим – тя става вечер, когато Филип е гладен, за да го кърми, а Ивайло поема сутрешната смяна. Сред най-любимите занимания на баща и син е къпането. Ивайло му пее, прави гимнастика и масажира детето. Случва се да го оставят съвсем кратко с някоя от бабите, които много помагат. Преди няколко седмици го гледала първо майката на Миряна, а после и на Ивайло, за да могат те да отидат на концертите на „Депеш Мод“ и на „Бон Джоуви“.

Филип вече се усмихва, говори на бебешкия си език и се забавлява с играчките си. За разлика от повечето родители Ивайло не се притеснява, че няма да има място за Фили в детската градина. Той и Миряна обмислят да пуснат детето си на кооператив, когато стане на 3 г. Така са направили и кумовете им с голямото си дете. „Това е, когато няколко семейства наемат апартамент и педагог, сменят се през деня, за да помагат“, обяснява Ивайло.

Той ще остави детето си сам да избере вярата си, както става с него преди няколко години. Понеже и актьорът, и съпругата му са протестанти, те няма да бързат да кръщават Филип. „Детето се кръщава, за да се представи на Бог. Ние ще говорим на Филип за нашата вяра, но ще го оставим сам да избере и като дойде моментът, да се кръсти“, казва Захариев.

ТОЙ КАТО МАЛЪК

Ивайло Захариев израства в София. Като дете правел бели с брат си Александър, който е по-голям от него с 2 г. „Не знам кой беше инициаторът, но винаги имаше за какво да ни се карат“, спомня си актьорът. Понякога се е случвало и да го наказват. „Родителите ни винаги са били справедливи – като видят, че не е голяма белята, ни отменяха наказанието“, обяснява той.

Редовно играели с приятелите му на стражари и апаши, правели си атаки с фигурки на войници. Сега в свободното си време гледа да играе и със сина си.

6 СЪВЕТА ЗА ДЕТЕТО НА 3 МЕСЕЦА

1. Проявете търпение – то обича да държи за ръка, така че трябва да имаш търпение да му я подадеш.

2. Обръщайте внимание – интересите му се променят за секунди, не го изпускайте от поглед.

3. Не го пренавличайте с дрехи.

4. Правете му масажи, но не вечер, за да не се разбужда.

5. Раздвижвайте го с гимнастика. Ние правим упражнения – все едно върти колело, сгъване на крачета.

6. Прегръщайте го все още е твърде малък така да бъде разглезен.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти