Какво се случва в Турция?

1
Добави коментар
Kichashki
Kichashki

От дни Истанбул се е превърнал от туристически център в невралгичната точка на цяла Турция. От дни има сблъсъци между протестиращи и полиция – под сблъсъци имам предвид – тежки сблъсъци. Сълзотворен газ, водни оръдия, стотици полицаи. Причината? Турските граждани искат своята гражданска пролет.

Формалната причина е прозаична, като повечето формални причини. У нас беше токът, в Турция е разрушаването на парк в центъра на Истанбул, за да бъде построен търговски център. Това изкара хиляди хора в парка, за да защитят мирно дърветата и малкото свеж въздух в Истанбул. В резултат на това органите на реда вадят тежката артилерия – газ, водни оръдия, стотици полицаи. Има загинали. Това, разбира се, провокира още и още хора да излязат на протест.

Турската власт очевидно е некомпетентна да се справи с това усещане за гражданственост, което се поражда в южната ни съседка. Анкара е свикнала да се разправя с проблемите с железен юмрук – всеки, който е срещу Ердоган, е срещу държавата и трябва да бъде смачкан. Тази параноя на Анкара изведе толкова много тежко въоръжени полицаи срещу мирното население на Истанбул. Колкото повече натискат властите, толкова повече хората излизат на улиците. Затварят метрото – хората идват пеш. Като да стискаш в юмрука си пясък и да искаш да го задържиш в ръката си – колкото повече го стискаш, толкова повече изтича между пръстите ти. И властта е така устроена.

След серията от масови бунтове в близкоизточните държави, след протестите в България, днес май виждаме настъпването на турската пролет. Хората искат свобода на словото, върховенство на закона, гражданско участие. Гражданите искат да имат думата, когато се правят някакви неща за тях. Не сме само ние. Има и други по света, които се борят за повече власт в ръцете на гражданите.

Надявам се Анкара да прозре, че не може да третираш активните граждани като бунтовници. Това не са военизирани групировки, не са фундаменталисти. Това са граждани, които искат повече граждански права и свободи. И Ердоган трябва или да им ги осигури, или да си ходи. Защото щом е пуснат веднъж духът от бутилката… няма връщане назад.