Да обичаме тялото си

1
Добави коментар

Отдавна се каня да направя телешко с нещо си, ама всички наоколо толкова са ме наплашили, че телешкото става много жилаво и не смеят да го готвят. Пък аз толкова обичам телешко месо, а винения кебап ми е особена слабост. А и за любимите ми хора е много препоръчително да консумират именно телешко месо. Така че, страх не страх, аз реших да се хвана и да се пробвам. То така си и стоеше отдавна в хладилника един телешки шол, чак ме е срам да си призная откога… Та, ако някой ви каже, че телешкото месо не става хубаво, пратете му много поздрави от мен и го накарайте да прочете настоящето 🙂

Наистина се изисква малко повече подготовка на месото, но не е чак нещо кой знае колко сложно. Аз за всеки случай се позачетох тук-таме за някои съвети за приготвяне на винен кебап, въпреки че горе-долу бях си наумила какво да правя.

А ето и моите пропорции – за около 6-7 порции:

    около 1,500 кг телешки шол

подправки на вкус – по 1-2 щипки сол и пикантина, шарен пипер / имам мелничка със шарен пипер – много е удобно/ или черен, червен пипер, соев сос, чеснов прах

 2-3 скилидки чесън / придава много приятен аромат на всички ястия/

200 мл червено вино /някои го правят с бяло, ама аз имах червено в момента 😉

1 малка глава каба или червен лук1-2 стръкчета пресен лук /тънички/

3-4 с.л. домашна лютеница / по принцип се ползва доматено пюре или настъргани домати, но предпочетох комбинацията от вкусна домашна лютеница и кетчуп :)+ 1-2 лъжици пикантен кетчуп

2-3 малки дафинови листа3-4 зрънца бахар1 щипка захар

 1. Първото, и може би най-важното според мен нещо беше, че още докато е хладно и стегнато месото трябва да се отстранят, доколкото е възможно, ципите. Това за отстраняването на ципите на телешкото месо може и да съм го знаела някога, но добре, че попаднах на сайта на Звездев, че да се подсетя. Малко е играчка наистина, но с остър нож и малко повече старание, за 10-тина минути сте готови.

 

2. Месото се нарязва на малки парченца  – хапки.

3. Овкусява се с подправките – поръсва се с малко сол, пикантината,  пипера, няколко капки соев сос, чеснов прах, 1 скилидка чесън, нарязан на ситно, 2-3 супени лъжици зехтин, 50 мл червено вино. Месото се разбърква хубаво с всичко това и се оставя за поне 1-2 часа в хладилника. Даже е добре от вечерта да престои в марината.

4.  В тенджерата, в която ще готвим, загряваме зехтина и леко запържваме ситно нарязания лук, като внимаваме да не загори. Добавяме и чесъна, нарязан на малки парченца. Разбъркваме добре.

5. Изсипваме месото с марината в тенджерата, оставяме да се запържи, като не бъркаме няколко минути, за да се „запечата“ месото. Затова е хубаво тенджерата да е по-голяма, за да  може да се побере добре месото. Поразбъркваме да се запържи от всички страни докато побелее.

6. Добавяме останалото вино – 150мл, лютеницата и кетчупа, дафиновите листа, бахара, щипка захар. Разбъркваме добре и оставяме 5-6 минути да се поизпари  течността.

7. Добавяме гореща вода – 3-4 чаши да покрие месото. Отново разбъркваме добре и оставяме да си къкри на котлона. На силен котлон му трябват около 6о мин. да се свари добре месото и да се сгъсти соса.

8. През това време измиваме ориза и го сваряваме в подсолена вода. Съотношение ориз – вода е 1 към 3, т.е. една чаша ориз се вари в 3 чаши вода. Вари се около 20-тина минути, в зависимост и от вида на ориза.

 9. Получи се наистина един много вкусен телешки винен кебап с ориз 🙂 

10. Останалото вино в бутилката се доизпива в добра компания 🙂

/и евентуално се отваря нова ;)/