Фази на нормалното раждане

1
Добави коментар

Ако всичко е наред, раждането върви като по сценарий. И тъй като няма място за втори дубъл, всяка бъдеща майка иска да знае стъпка по стъпка какво я очаква по време на нормалното раждане.

Фази на нормалното раждане

Най-общо раждането може да се раздели на три фази, като всяка се състои от подфази.

Първа фаза

Тя е най-дълга фаза от нормалното раждане, особено, ако това ви е първа бременност (може да трае 12 и повече часа), започва с първите контракции и завършва, когато имате разкритие от 10 см. На маточната шийка.

От лекарска гледна точка всичко, което се случва преди получаването на редовни контракции и разкритие от поне 3 см, се нарича предродилна дейност, а фазите на раждането започват чак след това.  А причината да не причисляват т.нар. предродилна дейност към фазите на нормалното раждане е, че в този период има вероятност родовата дейност да спре под въздействието на стрес, адреналин и т.н.

Първата фаза на нормалното раждане съответно се дели на три етапа – латентен, активен и преходен (транзиция).

Латентна фаза на раждането – контракциите са на интервал от 20 мин. и постепенно се учестяват до 5 мин. Осъзнавайки, че това може би е началото на раждането, много жени изпадат в паника и бързат да се запътят към болницата. А всъщност през тази латентна фаза е най-добре да запазите самообладание и да продължите да вършите това, с което сте се захванали. Пийте много вода, за да не се обезводните, и ходете често до тоалетната, тъй като пълният пикочен мехур възпрепятства бебето да слезне надолу в позиция, подходяща за предстоящото раждане. В тази фаза е възможно да забележите и усилено вагинално течени, примесено със съвсем малко кръв, което е в реда на нещата.
Вижте също: Симптоми на предстоящото раждане >>>  Активна фаза на нормалното раждане (трае около 6 и повече часа, ако това ви е първо раждане) – контракции са на често (между 4-5 мин.), болезнени и по-продължителни (около минута). Усилват се и болките в кръста, както и вагиналното течение. Движението, в комбинация с упражнения за дишане и техники за релаксация са ключови за лесното преминаване през тази фаза. Това е и времето, когато е удачно да се запътите към родилния дом, но не спирайте да се разхождате. Така ще помогнете на бебето да застане в правилна позиция за раждане. Преходна фаза (транзиция) – най-кратката (трае около 1-2 часа) и най-трудна от всички фази. Вече имате пълно разкритие, регулярни, чести контракции на всеки 2-3 минути, траещи около минута и половина. Треската, гаденето и повръщането са нещо нормално за този етап от раждането. По време на преходната фаза настъпва естественото спукване на околоплодния мехур, ако преди това акушер-гинекологът ви не го е спукал.

Втора фаза

Това е моментът на самото раждане, когато трябва да напъвате при поява на контракции и да си почивате между тях, като в същото време бебето заема подходяща позиция. Когато главичката се покаже е време да спрете напъните за малко, докато се аспирира нос аи устата на бебето и се провери дали пъпната връв не е увита около врата му. След което главичката се завърта настрани и се изчаква докато раменете също се завъртят. Тогава следва отново да напъвате.

Колко ще трае тази фаза зависи от позата ви за раждане, от позицията на бебето, от това дали раждате за първи път. Може да родите за 30 минути или за 2 часа.От значение ли е позата за раждането? >>> Особености на седалищното раждане >>> 

Трета фаза

Контракциите още продължават с цел да се роди плацентата, след което периодично лекарят или акушерката ще следят дали матката ви се втвърдяява (т.нар. контрахиране на матката) – изключително важно, за да се предотврати твърде обилно и продължително кръвотечение. Ще ви бъде сложена и местна упойка, за да зашият разкъсванията, ако сте получили такива.

08.09.2014/Ели Йорданова