10-те най-ароматни цветя (част II)

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

5. Момина сълза

Mалките бели цветчета, които имат форма на камбанки, излъчват невероятен аромат. Въпреки крехкия си вид те са здрави и са лесни за отглеждане. Може да ги посадите на сенчести места и да им се наслаждавате години наред. Единственото, което изискват е повече пространство, затова бъдете сигурни, че им го осигурявате. На върха на стеблото на момината сълза има малки клюмнали цветчета с къси дръжки, заобиколени от широки, лъскави, зелени листа, които достигат до 15 см дължина. От тези нежни цветя се получава красив малък букет.

4. Гардения

Рано през лятото този класически вечнозелен храст ражда цветя с дебели, бели и восъчни цветове, които излъчват опияняваща миризма, способна да ароматизира цяла градина.  Кръстено е на американския физик и ботаник Александър Гарден (Alexander Garden). Това изтънчено бяло цвете е вдъхновило създаването на някои парфюми, като едни от най-известните са Chanel’s Gardenia и Marc Jacobs Eau de Perfume.
Гарденията достига височина от 1,8 до 2,4 метра и ширина от 1,2 до 1,5 метра. Обича богата почва, лека сянка и често напояване. Податливи са на листни въшки, акари, белокрилки. Гарденията може да изисква малко повече грижи за да бъде здрава и да не бъде нападана от вредители, но богатият и сладък аромат си заслужава усилията.

3. Мирабилис („Нощна красавица“)

Прякорът на това прекрасно цвете идва от неговото специално ежедневно „изпълнение“ – цветът, който има формата на фунийка се разтваря късно следобед или привечер и стои така цяла нощ. Но не точният час е това, което кара цветчето да се разтвори, а спада на температурата в следобедните часове. Фунийката стои разтворена до следващата сутрин, когато слънцето затопли въздуха.

2. Жасмин

Богатият сладък аромат на жасмина (jasminium polyanthum) е направил този храст толкова популярен из целия свят. Родом е от тропическите топли региони. Етеричните масла които се извличат от него се използват за парфюми и ароматерапия, както и като афродизиак.
Има над 200 сорта жасмин. Жасминът е увивно растение, което достига височина до 4,6 метра и расте с около 60 см на година. Неговите бели и жълти цветове са основен източник на атарни масла (етерични масла), които се използват в много парфюми. Изсушените листа на Арабския жасмин се използват за направата на чай.

1. Роза

Дали “това, което зовем “роза”, ще ухае сладко под всяко друго име”? Този въпрос е вкарвал в размисъл любителите на поезията години наред. Но е добър въпрос и към градинарите. Изглежда, че ароматът на много от съвременните сортове, отглеждани от цветарите, бледнее пред старомодните градински рози.
Розите се делят на няколко класа. Първият включва обикновените рози с 5 венчелистчета. Вторият (старите градински рози) предлага деликатна красота и парфюм и са обикновено в бели или пастелни тонове. Съвременните рози имат пъстри и богати цветове, елегантни форми и едва доловим аромат който варира в зависимост от сорта. За да растат успешно розите изискват много слънчева светлина, често наторяване и подрязване, като за всичко това се отплащат с красота и опияняващ аромат.