Най-добрите растения за пречистване на въздуха според НАСА

4
Добави коментар

май 17

Ако тези са най-добрите растения за пречистване на въздуха в космическа станция, значи са достатъчно добри и за вашия дом!

Свежият и хубав въздух в помещенията на вашия дом е от изключителна важност. Особено проблемен е този въпрос през зимния сезон, когато никой не иска да отваря прозореца за проветрение. От НАСА са провела изследване и са имали добрината да споделят с нас простосмъртните резултатите.

Изредените домашни растения са най-добрите варианти за филтриране на въздуха, като не само превръщат въглеродния диоксид в кислор, но също така абсорбират бензена, формладехида и трихлороетилена.

Английски Бръшлян (Hedera helix)

Английски Бръшлян (Hedera helix) Свикнали сме да го виждаме по фасадите на старите къщи, но въпреки отровните си листа, бръшлянът е изключително популярно домашно растение и е най-подходящо за хора с астма и алергии. Лесно за отглеждане, това растение има впечатляващата способност да премахва бензена и формладехида, както и да филтрира въздуха от всякакви химикали, изпускани от синтетични материали.

Хлорофитум (Зелена Лилия)

Хлорофитум (Зелена лилия) Красиво домашно растение с дълги тревовидни листа, което расте доста бързо. Това елегантно растение се справя страхотно с премахването на отровни газове както и други гадости от сорта на формалдехид и ксилен. За по-добър ефект трябва да е поставено в кухнята или в близост до камината, понеже това са местата, където се генерира най-много въглероден оксид. За съжаление, растението не се покажда особено добре с домашни любимци като котката, която обича да нагъва листата на Хлорофитума като за световно. Като цяло е лесно за отглеждане и непретенциозно растение, което е задължително за всеки дом!

Епипремнум ауреум / Дяволски бръшлян (Epipremnum aureum)

Епипремнум ауреум / Дяволски Бръшлян (Epipremnum aureum) Също известно и като Сребърна Лоза, това растение е изключително напористо. С вечнозелените си листа и пълзящи стъбла, то бързо завзема заобикалящата го територия. Същевременно е изключително ефективно, когато става въпрос за премахване от въздуха на формладехида, бензена и ксилена. Въпреки това трябва да се подходи с внимание към това растение, тъй като е токсично за малки животни като котки, малки кучета и дори деца! Растението е тропическо и обича влагата и топлината. Ключови думиалергии астма Ауреум бензен Бръшлян влага въглероден оксид въздух домашно Дяволски Бръшлян Епипремнум Зелена Лилия изследване ксилен НАСА отглеждане помещение пречистване растения Сребърна Лоза стая токсини филтриране формладехид химикали Хлорофитум