Wall Street не издържа на напрежението

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Нервността отново завладя Wall Street. Снимка: Ройтерс

Американските индекси приключиха сесията си във вторник на червена територия, затвърждавайки неотдавнашния спад, след като инвеститорите решиха да осребрят печалбите си на фона на спекулациите, че Федералният резерв може да намали икономическите стимули, предаде Ройтерс.

И докато акциите в края приключиха търговията си на по-ниско ниво, те успяха да неутрализират по-голям спад през сесията. В един момент основните индекси отчетоха спад от повече от 1 на сто.

Индексът на най-големите американски компании Dow Jones отчете спад от 77,56 пункта, или 0,51 на сто до 15 176,47 пункта. По-широкообхватният индекс Standard & Poor’s 500 се сви с 0,56% или 9,15 пункта, до 1631,27 пункта, а технологичният Nasdaq Composite Index се сви с 20,11 пункта (0,58 на сто) до 3445,26 пункта.

Външнотърговският дефицит на САЩ се е разширил по-слабо от очакваното през април до 40,3 млрд. долара, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха дефицитът да нарасне до 41,0 млрд. долара от предварително обявените 38,8 млрд. долара за март, които бяха коригирани в посока на понижение до 37,1 млрд. долара.

Главният икономист за САЩ на Deutsche Bank Джоузеф Ла Ворня описа американския търговски баланс като „доста положителен икономически сигнал“. А едновременното увеличаване на вноса и износа предполага по-висока икономическа активност. 

Цените на жилищата в САЩ са продължили да се покачват през април, достигайки 7-годишен връх на темпа на нарастване на годишна база, сочат данни на изследователската компания CoreLogic. Цените на жилищата в страната, в това число късите продажби и тези на други проблемни имоти, са нараснали с 3,2% на месечна база и с 12,1% спрямо същия месец на предходната година – най-високата стойност от февруари 2006 г. насам.

С ръст от 1,84% акциите на Intel бяха сред най-търсените книжа в Dow. Производителят на чипове представи новите си процесори, с които трябва да направи пробив на масовия пазар на смартфони. 

Сред най-слабите компоненти днес бяха книжата на петролните концерни Chevron Corp. и ExxonMobil, които загубиха 1,26% и съответно 0,99 на сто.

Освен това погледите бяха насочени и към автомобилния производител General Motors (GM), който четири години след избягването на процедурата по несъстоятелност се завръща в индекса S&P 500 и заменя книжата на производителя на кетчуп H.J. Heinz. Смяната ще бъде видима обаче едва в четвъртък след края на сесията. Книжата на GM поскъпнаха с 2,21 на сто.

Акционерите на Salesforce.com реагираха плахо на обявената сделка за придобиване на ExactTarget за 33,75 долара за акция (над 2,5 млрд. долара). Акциите на компанията купувач поевтиня с 3,51 на сто, докато капитализацията на ExactTarget скочи с цели 52,53 на сто до 33,71 долара за акция. 

Акциите на Apple прибавят 0,31% към стойността си до 449,31 долара, след като медийни публикации за предстоящото пускане на пазара на интернет радио на концерна продължават да въздействат върху инвеститорите.