Аладжа манастир

29
Добави коментар
galinka62
galinka62

Аладжа манастир

Манастирът „Света Троица” е един от многото скални манастири в България, чието проучване все още не е приключило. Намира се на 14 км от Варна и на 2 км от морския бряг и курорта „Златни пясъци”. По известен е като Аладжа (пъстър) манастир – заради ярките стенописи, датиращи от средновековието. Манастирът е най – посещаваният туристически обекти по българското Черноморие.
Предполага се, че манастирът е възникнал още в раннохристиянската епоха, но в сегашният си вид е бил изграден през 10 в. По време на Второто Българско Царство силно се развива религиозното учение исихазъм. Много са монасите отшелници, които вместо големите и богати манастири, търсят единение с бога сред непристъпните скали и те стават тяхно убежище. Така скалните манастири, сред които и Аладжа манастир, процъфтяват.
Манастирът представлява верига от килии, помещения, църкви и параклис на няколко етажа. Южно от него на същия скален отвес се намират и катакомбите – вероятно отшелнически килии и гробници на монаси. Първото цялостно проучване направил К. Шкорпил, който през 1889 г. изследвал пещерата и й направил конструктивен план. Тук е уреден и малък музей който показва експонати свързани с миналото на манастира и със северното Черноморие. Но най-интересната част от загадките на Аладжа манастир е неговата митология. Дали заради магнетичните скали или заради гъстите гори но за манастира и околностите се носят много легенди. В тях се разказва за скрити съкровища и страховитите им пазители. Най-често разказваната легенда е свързана с тайнствен самотен монах, бродещ наоколо, известен под името Рим папа, който според преданието е пазителят на древните богатства, на манастира и на околната гора. Често той среща случаен минувач, разпитва го как живеят хората, а после затваря очи и изчезва. И щял да прави това, докато ги има манастирът и вековната гора. Когато те изчезнели, щяло да се случи нещо необикновено, но какво – никой не знае.