Саркози и Меркел – против членството в ЕС на Турция

8
Добави коментар
dnevenangel
dnevenangel

Лидерите на Германия и Франция – канцлерът Ангела Меркел и президентът Никола Саркози се обявиха против „безкрайното разширяване на ЕС“ и по-специално срещу приемането на Турция, предаде АФП.

Саркози и Меркел участваха в Берлин на германо-френска младежка среща. Според Меркел няма смисъл ЕС да се разширява с все повече страни, а в същото време да става все по-малко дееспособен. За целта германският канцлер отново се обяви за предоставяне на статут на „привилегирован партньор“, отколкото на членство.

Саркози беше по-конкретен отбелязвайки, че „Европа без граници е Европа без цености“. „Ние не трябва да даваме на Турция напразни надежди“, предупреди Саркози.  Според него ЕС трябва да предложи на Анкара и Кремъл визия за съвместно икономическо и жизнено пространство.   

„Вместо това ние трябва заедно с нея да помислим върху това, какъв е начинът да създадем съвместно икономическо и жизнено пространство, където участие може да предложим и на Русия“, изрази убеденост той. 

На срещата на върха на НАТО Франция и Германия дори пренебрегнаха правилата за дипломатическа учтивост и оказаха силен натиск върху Турция да оттегли възраженията си към избирането на бившия датски премиер Андерс Фог Расмусен за нов генерален секретар на Алианса.