Деца на родители без брак

1
Добави коментар

Много двойки предприемат важната стъпка към брак чак след зачеване, а други предпочитат съжителството без брак на семейни начала, което е все по-често срещано. Реално бракът не е определящ за любовта между двама души, но липсата на брак понякога е проблем за децата.
И под проблем, се има предвид правен такъв.

Деца на родители без брак

Според Националния статистически институт почти 40 000 са децата родени без брак през 2012 г., или иначе казано, 57,4% от всички новородени за годината. Каква обаче е причината за тази тенденция? Колкото и хубава, сватбата е изтощителна в емоционално, физическо и финансово отношение, което автоматично я слага на заден план, а в приоритет се превръща детето, семейното гнездо, любовта и разбирателството.

Свързани статии:Дали съжителството без брак е добра основа за семейния живот? Бракът не е на мода Отживелица ли е бракът? Не се женете, преди да си поживеете с него

Правни въпроси относно децата на родители без брак

Ако нямате брак с бащата на детето, още при изписването на бебето ще се сблъскате с някои правни въпроси. Ако бащата припознае детето (задължително с документ, удостоверяващ припознаването, както и съгласието на майката) преди съставянето на акта за раждане, то ще носи носи неговото име (презиме) и фамилия. Ако припознаването стане след съставяне на акта за раждане, данните на таткото се вписват в допълнителна графа с бележки към акта за раждане. Ако бащата не припознае детето, то ще носи фамилията на майката, но има право да вземе презимето на бащата при негово съгласие.

Децата извън брак са в особена позиция и по отношение на наследството. Тъй като родителите без брак не се наследяват взаимно, тъй като не са семейство по документ, детето наследява както имуществото им, така и дълговете им.

Що се отнася до издръжката, и двамата родители (независимо дали бащата е припознал детето или не) са длъжни да изплащат месечна издръжка на непълнолетното си дете в размер на 1/4 от минималната работна заплата (или иначе казано 60 лв. месечно). 

10.06.2013/Ели Йорданова