Как да готвим миди

2
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

За да се радвате на вкуса на прясно приготвени миди, трябва да знаете, че за готвене стават само миди, които са плътно затворени и без никакви дефекти.

След топлинна обработка мидите трябва да се отворят, в противен случай те трябва веднага да се изхвърлят, защото не са годни за консумация.

Мидите се варят, задушават, пържат, опушват и осоляват. Мидите се съчетават много добре с ориз, картофи, зърнени култури, макаронени изделия, зеленчуци и майонеза. Много вкусна става супата от миди, както и салатите с миди.

Един от най-разпространените начини за приготвяне на миди е по моряшки – те се задушават с бяло вино, чесън и лимон. Когато сготвите миди, те трябва да се изядат веднага.

Приготвените миди не могат да се съхраняват, а още по-малко да се притоплят, тъй като съществува риск от натравяне. Препоръчва се използването на морска сол, когато готвите миди.

Мидите съдържат ценни белтъчини, витамини от групата В, витамините D и Е, а също така фосфор и желязо. Мидите съдържат и много цинк, заради което се смятат за природен стимулант за мъжете.

Пресните миди се варят около 7 минути, докато не се разтворят. Замразените миди се варят десетина минути. Много лесно се приготвя рататуй с миди, който е вкусен и ароматен.

Необходими продукти: 400 грама миди без черупки, 2 червени чушки, 1 тиквичка, половин глава карфиол, 1 стрък целина, 100 грама маслини, 2 супени лъжици брашно, 4 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Чушките се нарязват на кубчета, тиквичката се обелва и се нарязва на ситно, карфиолът се накъсва на съцветия. Целината се реже на ситно. Всичко се запържва в 2 супени лъжици олио за десетина минути и се оставя да се задушава на бавен огън 8 минути.

Мидите се овалват в брашното и се пържат в отделен тиган в останалото олио за около 3 минути. Добавят се зеленчуците и маслините, добавя се сол и черен пипер на вкус и се сервира.

Мидите със сос от лайм имат невероятен вкус.

Необходими продукти: 400 грама миди без черупки, 50 грама масло, 3 клонки мента, 1 лайм, половин чаена лъжичка едра морска сол, 100 грама меко сирене от типа на крема.

Начин на приготвяне: Мидите се запържват в маслото за 2 минути, ментата се реже на ситно и се добавя към мидите заедно с нарязания на ситно лайм. Всичко се готви още 3 минути и се добавя сиренето. Ястието се приготвя още 5 минути, като се бърка непрекъснато и се сервира, като може да се овкуси със сок от лайм.