Как да изсушим орхидея

14
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Запазено под (Интересно, Направи си сам, Стайни растения) by Admin on 10-06-2013

Орхидеите са красиви, екзотични цветя, които се срещат в най-различни цветове. Въпреки, че избледняват, когато изсъхват, избирайте орхидеи със светли цветове, ако е възможно. Ако сте решили да правите аранжировка от сухи цветя трябва да се снабдите с повече орхидеи отколкото са Ви нужни, в случай, че някоя от тях се счупи или повреди докато съхне. Орхидеята е крехко цвете, затова трябва да използвате силикагел докато трае процедурата по сушене.

Отрежете орхидеите в близост до основата.
Поставете достатъчно силикагел на дъното на стъклена чиния, която е безопасна за микровълнова фурна, докато се получи слой от 2-3 см. Силикагелът е изсушител, който абсорбира влагата. Може да се купи от повечето занаятчийски магазини или онлайн.

Поставете орхидеите в чинията така, че да има достатъчно място и да не се опират една до друга. Представете си, че “засаждате” цвета в топченцата. Може би ще искате да експериментирате първо с едно цвете, преди да поставите всички.
Покрийте бавно орхидеите със силикагел, като внимавате да не нараните листенцата. Убедете се, че сте покрили напълно всички орхидеи.
Поставете чинията със силикагела и орхидеите по средата на микровълновата.
Нагласете я на 2 или 3 мин. Времето варира взависимост от вида на фурната и големината и състоянието на самите цветя. След като сте експериментирали с една орхидея ще прецените сами колко време е нужно.

При ваденето на чинията използвайте ръкавици. Оставете я настрани, докато силикагелът не изстине напълно.
Извадете орхидеите и ги почистете внимателно.

Съвети:
1. Ако нямате микровълнова може да поставите цветята заедно със силикагела в херметически контейнер и да ги оставите да съхнат сами за около седмица.
2. Желателно е да използвате малка четчица за рисуване за да премахнете силикагела от орхидеите.
3. Внимавайте когато работите с горещи материали.
4. НЕ яжте от силикагела и не го оставяйте на лесно достъпни за деца места!
5. НЕ използвайте чинията за храна, след като сте я използвали за сушене на цветя!

   

Прочети