Вулканът Еребус в Антарктида – там се срещат огън и лед (ВИДЕО)

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Открит едва през 1820год,континентът Антарктида представлява огромна ледена пустиня. Това е най-високият континент на Земята-половината от площта му се извисява на над 2000 м, пише idi.bg .Това е най-сухото (по-сухо дори от Сахара), най-студеното (тук през 1983г.е измерена най-ниската рекордна температура в света-89,2’С) и най-ветровитото (ветровете достигат рекорна стойност-над 320км/ч) място в света. И въпреки всичко това, Антарктида притежава магнетична красота. Ето и 5 от чудесата на контитента:

1.ОСТРОВ ЗАВАДОВСКИ. Открит от руснаци през 1819г.,островът е сред най-гъсто населените с пингвини места в света. Всяка пролет 14милиона двойки пингвини идват тук, за да гнездят, тъй като крилът – основната им храна е в изобилие. Намира се на 1800км.източно от Антарктида и е 6 км. в диаметър.

2.СУХИТЕ ДОЛИНИ НА АНТАРКТИДА. Това са три масивни стръмни падини -Тейлър, Райт и Виктория, където средната норма на валежите е едва 25мм. и снежна покривка не се задържа поради сухите ветрове, които я отвяват. Във всяка долина има по няколко солени езера. Най-голямото е Ванда. Дълбоко е над 60м.с 4м.ледена покривка. Въпреки това температурата на дъното е 25’С, тъй като ледът действа като парниково стъкло и затопля водата.

3.ПЛАТОТО С ПРОСТОТО ИМЕ ХРЕБЕТ А. То е с височина 4053м.и се води най-сухото място на Земята. Съдържанието на вода в атмосферата е с дебелина на човешки косъм.

4.ШЕЛФОВ ЛЕДНИК РОС. Изпълва огромния залив, който се врязва в Антарктида. Простира се от изток на запад на около 800км. и навлиза на 970км.навътре в сушата. Надвисналите откъм морето ледове на места се издигат на 60м., а ледът в южната част стига до 750м. дълбочина. Ледникът се движи постоянно към морето със скорост 1,5-3м. на ден.

5.ВЪРХЪТ-ВУЛКАН ЕРЕБУС. Извисен на 3794м.над ледените полета, той е един от трите вулкани в света с постоянна лава. Тук си дават среща едновременно огънят и ледът. Вулканични водни пари, изобилстват от вътрешността на земята и щом пробият леда, парата замръзва и образува неколкометрови димящи комини, наречени фумароли (понякога достигащи до 20м.). Активният кратер на върха е дълбок 275м.и бълва облаци серен дим и изхвърля лава високо във въздуха. /БЛИЦ