Отворено писмо до председателя на ДАЗД

2
Добави коментар

Неправителствените организации „Родителски комитет“ и Асоциация „Общество и ценности“ са изпратили до председателя на българската Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов Отворено писмо, във връзка с изявление на Каменов, че най-опасното място, където едно дете е застрашено от насилие, е вкъщи.

В това писмо те изразяват несъгласие от случаите на насилие, които наистина се допускат в някои семейства, да се вадят обобщения от такъв характер. „Семейството е единствената, най-необходима и защитена среда, където би могло да бъде отгледано и възпитано едно дете“, се казва в писмото. Както и: „Не сме съгласни подобни изключения да доведат до едно толкова ясно и недвусмислено унифициране – поставяне под един общ знаменател на всички родители и определянето (следствие на това) на семейството като опасна за детето среда!“.

Следва целият текст на писмото.

–––––––––––––––––––––––

.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДАЗД

.

Уважаеми господин Каменов,

Ние, долуподписаните организации, заявяваме своето силно безпокойство, следствие направеното от Вас публично изявление, в което твърдите:

„И когато ме питат – къде е най-опасно, колкото и абсурдно да звучи, най-опасно всъщност е вкъщи, където няма свидетели на това насилие, където няма очевидци, където да може да се прикрие най-лесно, добави той. Много е важно всеки български гражданин, който чуе, който е свидетел, че зад стените му неговите съседи карат детето да плаче, да крещи, съмняват се, че има нещо притеснително, той трябва неминуемо да сигнализира на телефони 116 и 111…“ (http://news.bgnes.com/view/1090616#.Ua42eNtOg9s.facebook)

Като организации, чиито основен приоритет е подкрепата и защитата на традиционното семейство, ние, Родителски комитет, заявяваме, че категорично не сме съгласни с Вашите констатации, че най-опaсното място за едно дете е вкъщи.

Напротив, ние считаме, че семейството е единствената, най-необходима и защитена среда, където би могло да бъде отгледано и възпитано едно дете. Най-добра и най-адекватна грижа и подкрепа децата биха могли да получат единствено в своето семейство, тъй като там те са обичани най-много.

Осъзнаваме факта, че съществуват случаи на насилие и в семействата – от страна на родители над техните деца, но не сме съгласни подобни изключения да доведат до едно толкова ясно и недвусмислено унифициране – поставяне под един общ знаменател на всички родители и определянето, (следствие на това), на семейството като опасна за детето среда!

Господин Каменов, настояваме за Вашето обяснение, по повод направеното изказване и извинение на българските родители, ако прецените, че е необходимо!

.

С уважение:

Петър Пеев, „Родителски комитет“
Стоян Георгиев, Асоциация „Общество и ценности“