Отворено писмо до председателя на ДАЗД

Добави коментар

Неправителствените организации „Родителски комитет“ и Асоциация „Общество и ценности“ са изпратили до председателя на българската Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов Отворено писмо, във връзка с изявление на Каменов, че най-опасното място, където едно дете е застрашено от насилие, е вкъщи.

В това писмо те изразяват несъгласие от случаите на насилие, които наистина се допускат в някои семейства, да се вадят обобщения от такъв характер. „Семейството е единствената, най-необходима и защитена среда, където би могло да бъде отгледано и възпитано едно дете“, се казва в писмото. Както и: „Не сме съгласни подобни изключения да доведат до едно толкова ясно и недвусмислено унифициране – поставяне под един общ знаменател на всички родители и определянето (следствие на това) на семейството като опасна за детето среда!“.

Следва целият текст на писмото.

–––––––––––––––––––––––

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДАЗД

Уважаеми господин Каменов,

Ние, долуподписаните организации, заявяваме своето силно безпокойство, следствие направеното от Вас публично изявление, в което твърдите:

„И когато ме питат – къде е най-опасно, колкото и абсурдно да звучи, най-опасно всъщност е вкъщи, където няма свидетели на това насилие, където няма очевидци, където да може да се прикрие най-лесно, добави той. Много е важно всеки български гражданин, който чуе, който е свидетел, че зад стените му неговите съседи карат детето да плаче, да крещи, съмняват се, че има нещо притеснително, той трябва неминуемо да сигнализира на телефони 116 и 111…“ (http://news.bgnes.com/view/1090616#.Ua42eNtOg9s.facebook)

Като организации, чиито основен приоритет е подкрепата и защитата на традиционното семейство, ние, Родителски комитет, заявяваме, че категорично не сме съгласни с Вашите констатации, че най-опaсното място за едно дете е вкъщи.

Напротив, ние считаме, че семейството е единствената, най-необходима и защитена среда, където би могло да бъде отгледано и възпитано едно дете. Най-добра и най-адекватна грижа и подкрепа децата биха могли да получат единствено в своето семейство, тъй като там те са обичани най-много.

Осъзнаваме факта, че съществуват случаи на насилие и в семействата – от страна на родители над техните деца, но не сме съгласни подобни изключения да доведат до едно толкова ясно и недвусмислено унифициране – поставяне под един общ знаменател на всички родители и определянето, (следствие на това), на семейството като опасна за детето среда!

Господин Каменов, настояваме за Вашето обяснение, по повод направеното изказване и извинение на българските родители, ако прецените, че е необходимо!

С уважение:

Петър Пеев, „Родителски комитет“
Стоян Георгиев, Асоциация „Общество и ценности“