Синдикатите искат 340 лв. необлагаема минимална заплата

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Минималната работна заплата в България трябва да стане 340 лв. и това да бъде необлагаем доход. Това каза във Варна председателят на КНСБ Пламен Димитров. „Ако правителството не вземе спешни мерки за подобряване на доходите и повишаването на заетостта в страната, през есента и зимата вероятно ще има нови протести и политическа криза“, каза той.

Според Димитров правителството трябва да намери бързи решения на множество проблеми, а приоритет трябва да са енергетиката, БДЖ, здравеопазването и образованието.

„Около 100 милиона лева трябва да бъдат отпуснати и за подпомагане на най-уязвимите социални групи в България“, посочи Димитров.

Според него парите могат да дойдат чрез повишаване събираемостта на данъците и акцизите още в първите дни на новия кабинет. „От несъбрани данъци и акцизи, най-вече на горива, цигари и алкохол, годишно се губят между 600 милиона и 1 милиард лева, по оценки на различни експерти“, обясни Пламен Димитров. Според него вторият вариант е чрез увеличавана на приходите от осигурителни вноски. Масовото неплащане на здравни и социални осигуровки върху реалните доходи са допълнителен резерв, който ще вкара в конкуренция всички фирми. „За нас това минава през криминализиране на укриването на осигурителни вноски“, посочи лидерът на КНСБ.

Етикети:

Пламен Димитров | минимална заплата