Спад в молбите за помощи за безработни в САЩ

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Молбите за помощи за безработни в САЩ за седмицата, приключваща на 01.06.2013, са достигнали 346 000, или с 11 000 по-малко спрямо предходната седмица, когато показателят бе 354 000, съобщава Bloomberg.

Това е положителен знак, че пазарът на труда в страната продължава устойчиво да се подобрява. По-общият показател, който предоставя информация, изчистена от сезонните колебания – средната стойност на молбите за последните четири седмици – се е увеличил с 4 500 до 352 000.

Данните са последното доказателство, че пазарът на труда се развива неравномерно, като икономиката на страната набира по-бавно инерция. Наемането на работна ръка е било стабилно в началото на годината, но последните доклади сочат, че заетостта може би се е увеличила с по-бавен темп. Молбите за помощи за безработни например са се оттласнали от 5-годишното дъно, достигнато преди месец.

Тази седмица стана ясно, че американските компании са увеличили темпото на наемане на нови служители през май, макар че ръстът остава слаб и разочарова сериозно анализаторите, а секторите за производство на стоки дори са свили персонала.

Данните от доклад за заетостта на компанията Automatic Data Processing Inc показват, че частните работодатели са разкрили само 135 000 нови работни места, оставайки доста под прогнозираните 165 000.

Етикети:

САЩ | безработица