Откритие: Човешкият мозък се обновява непрекъснато

19
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Откритие: Човешкият мозък се обновява непрекъснато 11.06.2013Публикувано в: Биология

От 80-те години на миналия век се смята, че след периода на развитие в детството в мозъка не се образуват нови клетки. Снимка: _DJ_/flickr (CC BY-SA 2.0)

От 80-те години на миналия век се смята, че след периода на развитие в детството в мозъка не се образуват нови клетки (неврони).

И все пак нови открития за невронната пластичност, както и редица неврологични изследвания, подкрепят твърдението, че това е възможно и то особено в зоните свързани с паметта и ученето.

Кирсти Спалдинг и Джонас Фризен от Каролинския институт решили да намерят отговор, прибягвайки до оригинален подход. Те анализирали радиоактивен изотоп на въглерода, генериран при ядрените експлозии през 50-те и 60-те.

В резултат от ядрените тестове през студената война количеството на иначе естествено съществуващия в природата изотоп въглерод-14 в атмосферата се удвоило. Веществото неминуемо си проправя път и в мозъка на човека.

В течение на години работа Спалдинг разработила метод, по който да се определи съотношението между въглерод-14 и по-често срещания изотоп въглерод-12. По този начин можело да се маркира времето на раждане на клетките. 

Учените използвали 55 хипокампа, от мозъци дарени в името на науката, за да създадат обща супоподобна маса. След това с помощта на центрофуга отделили по-тежките елементи и идентифицирали ядрата. Те от своя страна били подложени на въглероден анализ.

Изследователите създали модел на базата на съотношението на изотопите, за да определят скоростта на клетъчно раждане в хипокампа. Оказало се, че всеки ден в тази област се прибавят по 700 неврона и протича постоянен процес на умиране и раждане на клетки. Броят на регенерираните неврони намалява с възрастта. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!