Косопад по рождение | Косопад

1
Добави коментар
skandalno
skandalno

Има ли вроден косопад?

Косопад по рождение

Някои хора се раждат с вроден косопад. Това необичайно състояние се нарича конгенитална хипотрихоза и като цяло с него се отбелязва липсата или намаляването растежа на космите. Възможно е да се дължи на по – малък брой космени фоликули, непълното им развитие или промени в структурата на косъма. За съжаление, тези симптоми се запазват пред целия живот.

Обичайно, вроденият косопад се дължи на нарушения по време на ембрионалното развитие или на някои генетични заболявания. Доста често пациентите страдат и от други психически и физически отклонения. В последните години, учените донякъде успяха да изяснят причината за поява на вродените болести като цяло. Въпреки това обаче голяма част от тях не са напълно обяснени и до момента няма ефективни методи за лечение на вродения косопад.

Причини за вроден косопад

Вродената апалазия е дефект на кожата, заради който тя не успява да се развие напълно. Към момента причините за това състояние не са напълно изяснени, а веднага след раждането се забелязват участъци от кожата, които изглеждат като рани. Обичайно, тази рана е разположена върху задната част на главата, а ако е малка след време ще зарастне и ще остане само белег. Когато засегнатата площ е по – голяма участъкът се изрязва и се заменя с външна тъкан.
Триъгълната вродена алопеция е състояние на косопад, което много наподобява апалазията. Принципно се забелязва още при раждането, характерните симптоми са зони без косми, най – често в областта над слепоочията. Интересно за триъгълната алопеция е, че в проблемните зони няма никакви космени фоликули. Тук няма наличие на отворени рани, а момиченцата страдат по – често от този проблем, сравнено с момченцата. Лекува се чрез хирургическо отстраняване на засегнатите части и трансплантация на фоликули от здравите зони.
Вродената атрихия е болест, която се появява като следствие от дефект в само 1 ген. Страдащите от това състояние е напълно възможно да се родят с окосмение по главата, но още в най – ранното детство косата окапва и никога повече не пораства. Досега не е установена причината за възникване на този вроден косопад. Специалистите обаче считат, че това се дължи на невъзможност космените фоликули да функционират правилно и като следствие просто не може да настъпи фаза на нов растеж. Знае се, че атрхията е генетична болест, която се предава по наследство. За съжаление може да възникне и при хора, които нямат болни роднини.

06. юни 2013 21:35:24 от Косопад

Категории: Косопад – Статии |
Етикети: вроден косопад, косопад по рождение |
Напишете Коментар