Въведение в SEO оптимизацията

6
Добави коментар
plana
plana

 
1
2
3
4
5

(24 гласа, оценка 4.83 от 5)421com_content.article Какво е SEO оптимизация?

Въведение в SEO оптимизацията. SEO (Search Engine Optimization) оптимизацията често се смята за по-техническата част на интернет маркетинга. Това е така защото тя помага за популяризирането на уеб сайтовете и едновременно с това изисква някои технически познания – например поне основни знания по HTML.

SEO оптимизацията понякога бива наричана SEO копирайтинг. Това се дължи на факта че повечето SEO техники имат нещо общо с текст. Общо взето, SEO оптимизацията може да бъде дефинирана като действията по оптимизирането на интернет страници или цели сайтове, с цел те да заемат по-предни позиции при търсене в търсещите машини. Едно от основните неща в SEO оптимизацията е че дори и да извършите всички необходими действия, това не ви гарантира място сред топ резултатите.

От друга страна ако пренебрегнете някое от основните правила, това няма да остане незабелязано. Също, ако си поставите реалистични цели – например да достигнете до първите 30 резултата в Google при търсене на дадена ключова дума, вместо да бъдете номер 1 за 10 ключови думи в 5 търсачки, ще бъдете много по-доволни от постигнатите резултати.

До какво води SEO оптимизацията?

Въпреки че SEO оптимизацията води до увеличение на трафика на вашият сайт, тя съвсем не е същото нещо като рекламата. Естествено, можете да включите сайта си в платените резултати на търсачките за дадена ключова дума, но основната идея на SEO оптимизацията е сайтът ви да се класира на по-предни позиции защото е тематично свързан с дадена дума или фраза, за която се търси, а не защото сте си платили за това.

SEO оптимизацията може да бъде както 30-минутна задача, така и постоянна работа. Понякога, за достигането на челни позиции, е достатъчно да приложите само няколко общи SEO техники. Например ако сте се насочили към по-рядко използвани фрази, не е нужно да вършите много работа за да получите добро класиране. В повечето случаи обаче, ако наистина искате да сте на върха, ще трябва да обърнете специално внимание на SEO оптимизацията и да и посветите значително количество време и усилия.

Но дори и да смятате да използвате само някои основни SEO похвати, е много важно да разберете как работят търсещите машини и кои параметри са най-важни в SEO оптимизацията.

Ръководство за seo оптимизация

Това ръководство за seo може да ви помогне ако сте начинаещ и искате да се научите на сео оптимизация и да ви даде един добър старт в оптимизацията за търсачки.

Как работят търсещите машини?

Първото основно нещо, което трябва да научите за SEO оптимизацията, е че търсачките не са хора. Въпреки че това е очевидно за всички, разликата между това как хората виждат една интернет страница и това как търсачките я виждат, не са толкова очевидни. За разлика от хората, търсачките се водят главно по текста.

Въпреки че технологиите се развиват изключително бързо, търсещите машини са доста далеч от интелигентните същества, които могат да усетят красотата на хубавия дизайн или да се насладят на звуците и движенията в един видео клип. Вместо това, търсачките обхождат мрежата, търсейки специфични части от всеки сайт (предимно текст) с цел да добият представа за тематиката на дадения сайт.

Това кратко обяснение не е от най-точните защото, както ще видим след малко, търсачките извършват няколко специфични действия с цел доставяне на резултатите на потребителя – обхождане, индексиране, обработка, изчисляване на тематичност и извличане. Първо, търсачките обхождат мрежата за да видят какво има там. Тази задача се изпълнява от компютърна програма наричана бот или паяк (при Google тя се нарича Googlebot).

Ботовете на търсачките

Ботовете следват хипервръзки (линкове) от една интернет страница към друга и индексират всичко, на което попаднат по пътя си. Имайки предвид броя на страниците в интернет пространството (над 20 милиарда), може да се каже че е невъзможно за бота да посещава даден сайт ежедневно, само за да види дали са се появили нови страници или дали някои съществуващи страници са променени.

Понякога ботовете може да не посетят вашият сайт нито веднъж в рамките на 1 или 2 месеца, така че през това време усилията ви по SEO оптимизацията на сайта няма как да бъдат възнаградени. Но няма какво да направите по въпроса, така че ще търпите. Това, което можете да направите, е да проверите какво вижда ботът от вашия сайт. Както споменахме, ботовете не са хора и те не виждат изображения, флаш анимации, JavaScript, html рамки или страници и папки защитени с парола, така че ако имате доста от тези неща в сайта си, по-добре използвайте онлайн инструмент наречен бот симулатор (Bot Simulator или Spider Simulator) за да видите дали тези неща са видими за ботовете.

Ако не са видими, те няма да бъдат обходени, индексирани, обработени и т.н. – тоест те няма да съществуват за търсачките. След като една страница е обходена, следващата стъпка е съдържанието и да бъде индексирано. Индексираната страница се съхранява в огромна база от данни, от където може да бъде извлечена по-късно. В основата си, процеса на индексация представлява разпознаването на думите и изразите, които най-добре описват страницата, и приспадането и към дадена ключова дума.

За човек няма да бъде възможно да обработи такова количество информация, но обикновено търсачките се справят доста добре с тази задача. Понякога те може да не успеят да разберат значението на страницата правилно, но ако им помогнете с малко SEO оптимизация, на тях ще им бъде много по-лесно да категоризират правилно вашите страници, а на вас ще ви е по-лесно да се класирате добре в техните резултатите.

Търсачките и алгоритмите

При получаване на заявка за търсене, търсачката я обработва – тоест сравнява търсеният низ в заявката за търсене, с индексираните страници в базата данни. Тъй като е по-вероятно повече от една страница (на практика са дори милиони страници) да съдържа този търсен низ, търсачката започва да изчислява тематичността на всяка една страница и я сравнява с тази на търсения низ. Има различни алгоритми за изчисляване на тематичност.

Всеки от тези алгоритми има различна тежест за основните фактори като: наситеност на ключовата дума, линкове, мета тагове и други. Ето защо различните търсачки връщат различни резултатни страници при едно и също търсене. Дори съвсем не се крие че всички големи търсачки, като Yahoo!, Google, MSN и т.н., периодично променят своя алгоритъм, така че ако искате да запазите челните си позиции, трябва да приспособявате страниците си към новите промени.

Това е една от причините (другата е вашата конкуренция) да са нужни постоянни усилия, ако искате да сте на върха. Последната стъпка в работата на търсачките е извличането на резултатите. Общо взето, не е нищо повече от просто изписване на резултатите в браузъра на потребителя, тоест безкрайните страници с резултати, които са подредени от най-тематичният (най-свързаният с вашата заявка) към най-малко тематичният.

Разлики между основните търсещи машини

Въпреки че основният принцип на работа на всички търсачки е един и същ, малките разлики между тях водят до големи промени в резултатите. За различните търсачки различни фактори се смятат за най-важни. Имаше времена, в които SEO специалистите се шегуваха че алгоритъма на Bing е нарочно направен да бъде обратният на този на Google. Дори и в това да има малко истина, факт е че основните търсачки харесват различни неща и ако планирате да покорите повече от една от тях, ще трябва да сте доста внимателни.

Има много примери за разлики между търсачките. Например, за Yahoo! и Bing ключовите думи, използвани във вашата страница, са с най-голяма важност. За Google пък най-важни са линковете, които сочат към вашите страници. Също, за Google сайтовете са като виното – колкото по-стари, толкова по-добри, докато при Yahoo! не се наблюдава пристрастност към сайтове с по-стари домейни. Тоест може да ви е нужно повече време да се доберете до челните позиции на Google, от колкото ще ви е нужно за тези на Yahoo!