Ковачки поиска 100 млн. лв. за дела си в „Общинска банка“

22
Добави коментар
volty
volty

Разследваният за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки е изразил готовност да продаде дела си в „Общинска банка“ на Столичната община срещу сума, близка до 100 милиона лева, научи в понеделник Mediapool от свои източници. На 8 май се проведе среща между него и председателя на градския парламент Андрей Иванов (ГЕРБ) за бъдещето на финансовата институция.

Бизнесменът държи малко над 25% в „Общинска банка“, което му осигурява блокираща квота при вземане на решения от нейния управителен и надзорен съвет. Тези проценти бяха придобити след грандиозен скандал през 2004 г., когато няколко общински дружества продадоха без предупреждение своите дялове на фирми на Ковачки. Веднага след това бе прокарана и промяна в устава, което даде на бизнесмена пълен контрол върху банката.

На този етап общината не смята да купува акциите на Ковачки, научи Mediapool. Кметството ще се опита да прокара промяна в устава, изчаквайки развитието на съдебните драми около бизнесмена. От своя страна Ковачки, който е „баща“ и спонсор на споменаваната най-вече около купуването на гласове партия ЛИДЕР, има голяма нужда от свеж капитал. Покрай разследването срещу него се появиха неофициални информации за огромната му кредитна задлъжнялост, която поставя на риск и още една голяма банка.

Голяма част от инвестициите на бизнесмена са в добивния сектор, но през последните години проби и в туризма.

В началото на тази година той плати 100 млн. лева за закупуването на ТЕЦ „Бобов дол“.

Защитавайки исканата цена за своя дял в „Общинска банка“, представителите на Христо Ковачки са дали пример как през миналата година Държавният резервен фонд на Оман е платил 130 милиона евро за 33% в Кооперативна търговска банка. От своя страна представителите на кметството са заявили, че 100 млн. лева са твърде много пари предвид кризата на финансовите пазари.

Единственото споразумение, постигнато на срещата, е било за подмяна на двамата общински представители в управителния и надзорния съвет на банката. Сегашните са назначени от предния общински съвет и управляващото мнозинство на ГЕРБ се оплаква от липса на информация за състоянието на финансовата институция.

„На този етап ние нямаме никаква информация какво се случва в „Общинска банка“. Дори и да имаме някаква информация за нередни действия, тя би била изцяло неофициална“, коментира преди седмица председателят на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов.Освен бюджета на Столичната община от 1 млрд. лева, който се превърта всяка година през банката, в нея се съхраняват парите на още 30 общини в България.