Всеки трети у нас е с алергия

1
Добави коментар

Според данните от проучване през 2000 година, актуални и към момента, 35 на сто от цялото население има някакъв вид алергия, отбеляза проф. Димитров. С астма са 9 процента от хората у нас, а 18 на сто са с алергичен ринит – предшественик на астмата. Два-три процента са с алергия към медикаменти, а между 3 и 5 на сто имат атопичен дерматит.

Прогнозите са, че след 20 години всеки втори ще е с алергия, посочи проф. Димитров. Основните причини за заболяването са замърсяването на околната среда и все „по-съвършения“ начин на живот, който водим, отбеляза проф. Димитров. По думите му използването на ваксини и антибиотици потискат появата на инфекциите, но на преден план излизат алергиите.

В интервю за БТА алергологът доц. Георги Христов допълва актуалната тема за алергиите и споделя, че имунотерапията е единственият засега етиологичен начин за лечение на причината на заболяването. Той е въведен преди сто години и друг не е открит, страничните ефекти са сведени до минимум. Чрез този метод имунната система на хора, които са чувствителни към определени фактори на околната среда, се приучават да ги разпознават като безвредни, а не като заплаха за организма.