Ники Кънчев дари 12 500 лв. за недоносени деца

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Ники Кънчев дари 12 500 лв. за апаратура, която обслужва недоносени деца. Петте перфузора за вливане на лекарства и хранителни разтвори и един пулсов оксиметър бяха връчени на 5 юни на шефовете на Неонатологичната клиника в “Майчин дом”. По-рано болница “Токуда” получи апарат за изследване на слуха на недоносени деца.

Парите са събрани на търг от “Ники Кънчев шоу”, спортно шоу “Гонг” и сайта Гонг.бг и са насочени към двете болници чрез фондация “Нашите недоносени деца”.

“От три години организираме благотворителен търг с вещи на известни личности, главно спортисти”, обясни телевизионният и радиоводещ. “Сега свои фланелки ни предоставиха футболистът Стилиян Петров, волейболистът Цветан Соколов, треньорът Любослав Пенев и много други. Събрахме уникалните 40 100 лв. Половината от тези пари дарихме на фондация “Нашите недоносени деца”, а останалите – на фонда за деца аутисти, на които също помагаме редовно. Знаем, че “Майчин дом” е основният национален център за недоносени деца, където идват по-тежките случаи от цялата страна. Даряваме апаратура, от която има реална нужда”, добави Ники Кънчев.

Веднага след церемонията, на която дойде и директорът на “Майчин дом” доц. д-р Виктор Златков, апаратурата беше включена в действие от шефката на клиниката доц. д-р Боряна Слънчева.

“Безкрайно сме благодарни за дарението. Това са инфузионни помпи, с които дозираме много точно количествата течности, които трябва да получат тези малки деца. Винаги имаме необходимост от такъв тип апаратура, тъй като броят на децата в отделението е между 30 и 40. При 90% от тях се правят инфузионни вливания. Тези помпи работят интензивно 365 дни в годината, даже и повече, поне така ни се иска. Винаги са в недостиг. Мониторът, който ни се дарява допълнително, също е изключително важен. Нарича се пулсов оксиметър и следи жизненоважните функции – сърдечната дейност и кислородно насищане. Знаете колко е важен контролът на кислорода при бебетата, защото се избягва едно от най-тежките усложнения при недоносените деца – ретинопатията. Имаме недостиг на монитори. Всички деца трябва да бъдат поставени на монитори, което при нас е технически невъзможно. При 35 деца ние имаме 20 монитора. Нуждаем се също от инкубатори, кувьози. Няма почивка за тази техника, което води до нейната амортизация. Ние сме с бездънни нужди, тъй като всяка апаратура има нужда от ремонт или смяна”, заяви доц. Слънчева.
Клиниката по неонатология, която тя ръководи, е най-голямата в България – със 110 легла, като 35 от тях са интензивни. За съжаление университетска болница “Майчин дом” разчита основно на дарения. Директорът д-р Златков се похвали с 200 000 лв. безвъзмездна помощ от японското правителство. От държавата са предвидени 300 000 лв. за основен ремонт на интензивното отделение, което ще предотврати вероятността за вътреболнични инфекции.

Мара Калчева