Опасно ли е, ако бенката започне да сърби?

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Моля вашите консултанти да отговорят опасно ли е, ако бенката започне да сърби? Защо се случва това? Моля за вашите препоръки.

Нека припомним, че бенките са доброкачествени образувания по тялото на човека. По принцип те са кафяви на цвят и с кръгла форма. В някои случаи оттенъкът варира от светлобежово до яркочервено или тъмнокафяво.

Тези образувания се появяват по кожата още през първата година от живота, но започват да растат бързо в периода на половото съзряване. Когато бенките започнат да сърбят, трябва да им се обърне внимание. Сърбежът в зоната на кондилома или неговото видоизменение свидетелстват за растеж на образуванието. Това означава, че под влияние на определени фактори се случва делене на клетките.

Колкото и страшно да ви прозвучи, този процес в някои случаи се разглежда като преобразуване или по-скоро израждане в злокачествен тумор. Когато бенката започне да се люспи и да сърби – това е явен симптом за нарушения на някакви процеси в организма. Това може да е свързано с промени в хормоналния фон.
Често при бременни жени и кърмачки се наблюдава люспене, уголемяване и сърбеж на родилното петно. След раждането и спиране на кърменето кондиломите едва ли ще намалеят, дори и да се нормализира хормоналният фон в организма.
Честа причина за видоизменение на бенките е тяхното травмиране, дори на пръв поглед да е незначително. Абсолютно случайно това може да се случи с гъбата за баня, да се закачи с нокът или с по-твърда дреха. Процесът на израждане на доброкачественото образувание в злокачествено може да се провокира от силното ултравиолетово облъчване на плажа или в солариума.

Внимание!

Ако бенката започне да ви сърби, да усещате “боцкане” или видимо да нараства, се старайте да не я травмирате повече – не я докосвайте с нокти или с остри предмети, не я натискайте силно. Ако този сърбеж е непоносим, натиснете няколко пъти самата бенка отгоре, но много леко, притиснете я или изпълнявайте кръгови движения. Това ще ви помогне, макар и временно. Потърсете консултация със специалист особено ако ви сърби зачервена бенка. Зачервяването на родилното петно, както и зачервената кожа около него означава възпаление. В този случай не чакайте – веднага се обърнете към онколог или дерматолог!