Sony отвръща на удара

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

399 долара ще струва PlayStation 4 Директният сблъсък между Sony и Microsoft е основният фокус от тазгодишното геймърско изложение E3, което по традиция се провежда всяка година по това време в Лос Анджелис. След повече от седем години суша и близо шест месеца недомлъвки двете технологични компании представиха в пълния им блясък техните игрални конзоли от последно поколение. Презентациите на двата топ продукта провокираха небивал интерес и ги сблъскаха в дуел за сърцата на изгладнелите за забавление потребители.

Техническите спецификации на PlayStation 4 на Sony и XBox One на Microsoft са сходни – компаниите преминават от специализирани процесори към такива с x86 архитектура, запазват оптичните устройства и др. Но те са и доказателство за все по-свирепата конкуренция между двете компании, която е съпътствана с ценова война и яростен стремеж да се привлекат повече потребители в съответния лагер. Конзолите PlayStation 3 и Xbox 360 съответно на Sony и Microsoft водят ожесточена борба помежду си през последните седем години и до момента са с почти изравнени сили по отношение на продажбите. Ситуацията се повтaря с новото поколение гейм машини и затова двете компании започват

игра на нерви

при обявяването на възможностите им и се дебнат взаимно за грешки. Sony първи хвърлиха ръкавицата, като обявиха своя PlayStation 4 още през февруари, но без да покажат самото устройство. Акцентът на японците тогава падна върху възможността само с един бутон потребителите веднага да стриймват онлайн или да споделят играта си с приятели.

Microsoft от своя страна се опита да изпревари японците. Първоначално гигантът планираше да покаже своята конзола XBox One по време на E3 през юни, но реши да я представи в края на май. Освен сходни възможности за споделяне и стриймване като Sony компанията от Редмънд изправи косите на потребителите с новината, че те няма да могат да продават на старо или да предоставят на приятели игрите, които са закупили. Заглавията ще бъдат свързани с конзолата, на която са инсталирани. Отделно, за да може да функционират, се изисква непрекъсната интернет връзка.

Фотограф: GUS RUELAS

Всички тези неща предизвикаха гнева на потребителите в глобалната мрежа. Появиха се спекулации, че подобен ход планира и Sony. Азиатската компания обаче нанесе няколко тежки удара на Microsoft по време на презентацията си на гейм изложението в понеделник. Първо тя обяви, че игрите на новия PlayStation 4 ще могат да се препродават свободно, отдават под наем, предоставят на приятели и т.н. Изказването беше посрещнато от бурни аплодисменти в залата, които продължиха около половин минута. Веднага след това последва втори шамар, след като Sony разкри, че тяхната конзола ще може да се ползва и без интернет връзка. Вярно само за самостоятелна игра, но все пак е по-добре от постоянно „завързания“ за глобалната мрежа XBox One, който ако не се свърже поне веднъж в денонощието към сървърите на Microsoft, компанията блокира изцяло (!) достъпа на устройството.

Битката за САЩ

Цялата кампания на Sony е фокусирана върху стремежа да спечели пазара в САЩ. Показателно за това е фактът, че презентацията за възможностите за използване на игри втора употреба и незадължителната интернет връзка бяха направени от американския регионален директор на компанията Джак Третън. Темата за вторичния пазар на видеоигри е много чувствителна в САЩ, където това е много силно развит бизнес сегмент с дългогодишни традиции. Този ход е почти гениален за японската компания. Ако те бяха възприели модела, който Microsoft първи обяви – да се обвърже играта с конкретната конзола, геймърите щяха да негодуват няколко месеца след премиерата на устройствата и вероятно постепенно ще го възприемат. Обаче Sony за момента застават зад традиционното възприемане и така се надяват да привлекат в своя лагер по-консервативно настроените потребители.

По този начин Sony се опитва да спечели симпатиите на американските геймъри и го прави не случайно. В досегашния двубой с Microsoft това е регионът, където японците показват сериозно изоставане при продажбата на PlayStation 3. На американска земя XBox 360 е реализирал 25.4 млн. бройки до 31 март 2011 г., от когато има разбивка на данните по региони. Същевременно до 11 ноември 2010 г. в САЩ са продадени 13.5 млн. конзоли PlayStation 3. Въпреки няколкото месеца разлика устройството на Sony изоставаше сериозно от своя конкурент на този апетитен пазар.