Забранено, но не за всички

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Много скоро изборът на българските фенове на спортните залагания ще бъде силно ограничен. Причината е, че достъпът до подобни интернет сайтовете, сред които и едни от най-популярните букмейкъри в света като Ladbrokes, BetFair, Betathome, ще бъде спрян.

Със свое решение от вторник Държавната комисия по хазарта (ДКХ) прие забранителен списък с общо 22 домейна. Достъпът до тях трябва да бъде ограничен за потребители с IP адреси от България, т.е. вече няма да могат да се правят залози в тях. Освен ако потребителите не излъжат системата чрез различни прокси сървъри, което предполага допълнителни умения. Чисто технически 22-та сайта ще бъдат недостъпни най-късно в края на идната седмица. Решението на регулатора може да се обжалва пред Административния съд в София в срок от 14 дни, но евентуалното му обжалване не спира неговото изпълнение.

В момента лицензирани да предлагат залози върху спортни събития в България са три компании – Българският спортен тотализатор, „Еврофутбол“ и „Евробет“. Последните две са свързани с Васил Божков. И трите са офлайн оператори.

Друга интересна подробност е, че в забранителния списък са включени само букмейкърски сайтове, но липсват такива, които предлагат покер. От регулатора обясняват единствено, че „предложението за изготвяне на този списък е на база получен сигнал в ДКХ“.

Кога спират окончателно От комисията коментираха, че публикуването на забранителния списък се счита за уведомяване към хазартните оператори и те сами могат да блокират достъпа до сайтовете си от България или просто да ограничат приемането на залози. Те имат тридневен срок да направят това. Ако не изпълнят задължението, регулаторът ще сезира Софийския районен съд, който също трябва да се произнесе в тридневен срок. Ако решението на съда е положително, интернет доставчиците ще разполагат със срок от 24 часа, за да изпълнят решението на съда. Това означава, че най-късно в края на идната седмица 22-та сайта ще бъдат недостъпни от България.

Друг е въпросът, че според интернет доставчиците няма техническа яснота как точно да се ограничи достъпът. „Не сме получили указания как да изпълняваме задължението си да филтрираме такива сайтове. И най-скъпите, и най-евтините начини са много лесни за заобикаляне от потребители с малко повече познания“, коментира Невен Дилков, управител на „Нетера“.

В момента интернет платформите за залагания, които приемат залози от страната, продължават да работят. В чата за потребители например от Bet365 отговарят на запитвания на свои клиенти по следния начин: „От 1974 г. ние сме напълно лицензирани и контролирани във Великобритания, където се прави Вашият залог и се намират нашите сървъри. Ваша отговорност е да определите дали достъпът и/или използването на сайта е законно в държавата, в която се намирате, и да гарантирате, че хазартът не е незаконен в тази територия. Ние продължаваме да оперираме по същия начин.“

Предизвестен край Причината да се стигне дотук е, че онлайн букмейкърите са без лиценз за хазартна дейност, издаден от българския регулатор. Изискването беше записано в новия Закон за хазарта, приет преди година. Повечето международни сайтове за залагания обаче така и не кандидатстваха за лиценз, а причината е данъчният режим за тази дейност – оборотите им трябва да се облагат с 15% върху направените залози.

Още когато се обсъждаше новият режим, онлайн сайтовете твърдяха, че заради голямата конкуренция те връщат като печалби над 90% от събраните залози. Затова и единственият начин да подадат документи за лицензиране е държавата да облага общата сума на залозите с не повече от два процента или да се премине към нова база, при която ще се облага финансовият резултат (събрани залози минус изплатени печалби към играчите). До такова решение обаче така и не се стигна, тъй като не беше одобрено от финансовия министър Симеон Дянков.

Параграф 22Освен това онлайн операторите са поставени в ситуация на параграф 22. Комисията все още не е приела последната наредба за прилагане на закона, която указва как точно да се изпълняват условията от оператори, които искат да извършват онлайн хазартна дейност. Без този поднормативен акт лицензирането е невъзможно по чисто технически причини, признаха от ДКХ. Въпреки това достъпът до сайтовете се прекратява именно заради липсата на лиценз.

Адвокати обаче коментират, че решението е законно, защото текстът казва ясно – който няма лиценз, ще бъде спрян. В същото време в закона услужливо е пропуснато да се определи срок, в който въпросната наредба трябва да е готова. Правителството на ГЕРБ използваше този пропуск като претекст да не съставя забранителен списък.

Странен подбор В ограничителния списък сега обаче са включени само букмейкърски сайтове. Неясно защо в него не е попаднал сайт, който предлага само покер например. Именно онлайн казината се радват на най-голям интерес в момента и приходите им растат най-бързо, а те също нямат издадени лицензи, въпреки че се изискват по закон. От ДХК твърдят, че списъкът тепърва ще се допълва. „Образно казано, комисията стартира мача за борба с онлайн операторите, а първият гол е в полза на офлайн букмейкърите“, коментира столичен адвокат.

Не е ясно и друго – защо се ограничава достъпът до най-големите сайтове за спортни залагания. Така стотици по-малко популярни онлайн букмейкъри ще продължат да приемат залози от България. На практика комисията си противоречи сама, защото мотивира решението за забранителния списък и като форма на защита на потребителите от хакери и интернет измамници.

Сред първите набелязани сайтове обаче фигурират и такива, които са сред най-популярните и се ползват с висока репутация. Има и абсурди. Бивш мениджър на една от компаниите, чийто сайт попада в списъка, твърди, че фирмата от няколко години не приема залози от България и поради това не нарушава законите. Според него единственото, което ги отказва да се развиват и в България, е данъчното облагане.