Какво превръща най-бързото животно на сушата в страшен хищник

6
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Гепардите бягат два пъти по-бързо от Юсеин Болт, а енергията произвеждана от мускулите им е четири пъти повече от на спринтьора. Снимка: Malene Thyssen (CC BY-SA 3.0)

Всеки знае че гепардите са невероятно бързи. Ново изследване показа обаче, че ускорението и внезапните зиг-загове на животното са изключително важни за ловния успех на животното.

Изследователите първо установили, че гепардите бягат два пъти по-бързо от Юсеин Болт. След това измерили енергията произвеждана от мускулите им спрямо размера на тялото и я съпоставили с тази на Болт. Оказало се, че тя е е четири пъти по-голяма от на спринтьора.

„Енергията, позволяваща да ускоряват бързо, а не само скоростта, е ключова за ловния успех на гепарда“, казва авторът на публикацията Алан Уилсън, професор по двигателна биомеханика в Кралския ветеринарен колеж на Лондонския университет

„Улавянето на плячката изглежда се свежда до маневрирането“, казва Уилсън. „Всичко е до зиг-зага, залягането и скачането“, обяснява той.

Проф. Уилсън и колегите му поставили проследяващи нашийници с GPS на пет гепарда в Ботсвана, Африка. Те установили, че животните развиват максимална скорост от 93 км/ч – малко по-малко от рекордните 104 км/ч., измерени веднъж през 1965 г.

В повечето случаи гепардите ловуват при скорост около 48 км/ч, но със светкавичен старт, завои и рязко спиране. Начинът, по който гепардите завиват, докато тичат, е смайващ. Животното може да се наклони под ъгъл 50 градуса, завивайки с висока скорост, докато мотоциклетът може да се наклони до 45 градуса.

„Ако се опитваш да уловиш нещо, колкото по-голяма скорост развиваш, толкова по-трудно е да завиеш“, казва проф. Уилсън. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!