Кой е Делян Пеевски

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Делян Пеевски

Делян Славчев Пеевски е български юрист, предприемач, медиен магнат и политик. Народен представител е от парламентарната група на ДПС в 41-то Народно събрание. Майка му, Ирена Кръстева, е съсобственик в най-голямата печатница в България – ИПК „Родина“ и собственик на няколко вестника.

През 2001 година Делян Пеевски става член на НДСВ, тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на „Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България.

През това време той е студент по право в Югозападен университет „Неофит Рилски“. При правителството на Симеон Сакскобургготски майката на Пеевски, Ирена Кръстева, е шеф на Българския спортен тотализатор. От май 2005 година Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба.

Пет месеца по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

Пеевски е член на ДПС, както и народен преставител от 14 юли 2009 година насам. От 29 юли 2009 е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а от 20 януари 2010 година член на Комисията по правни въпроси.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти