Видове външни мазилки

1
Добави коментар
traiki333
traiki333

Външните мазилки се правя от варо-циментов разтвор в съотношение 1:2:6 – 1:3:12(цимент, гасена вар, пясък). Мазилките само от циментов разтвор дават неприятни петна в случаите, когато съоръжението, е под действието на постоянна влага(непосредствено до морето, високо в планините и др.). В такива случаи, е добре външните стени да се направят от материали, които не изискват направата на мазилка – каменна зидария, клинкерна зидария, обшивка с дъски и др.

Калканна мазилка

Тя, е временна мазилка и се прави предимно по калканите на сградите, откъдето носи и името си. Предназначението й, е да запази временно сляпата калканна фасада от атмосферното влияние. Прави се от варо-циментов разтвор в съотношение 1:3:12 и има само един пласт, който се нанася както хастарите и се заглажда или само се „нахвърля“.

Вънпна гладка мазилка

Прави се на два пласта по начина, описан за вътрешните мазилки, върху масивни стени. Разликата, е само в състава на разтвора, който, е варо-циментов.
Корнизи и други профили се правят чрез шаблони, изрязани от ламарина и прикрепени към шейна. „Изтеглянето“ на корнизите става чрез плъзгане на „шейната“ по хоризонталните „релси“ направени от дъски.
Оцветяването на външните мазилки трябва да става чрез устойчиви на атмосферните влияния бои, разтворени във фината мазилка. Използването на постни бои не, е желателно, тъй като те лесно се размиват и имат лошо естестическо въздействие. За повърхностното оцветяване, е най-добре да се използват силикатни бои, които се свързват химически с мазилката.

Нахвърляна мазилка

Вторият пласт, който може да бъде приготвен от различни фракции пясък или филц и различно оцветен, се нахвърля чрез зидарски канчета върху хастара. Ефектът на тази мазилка, е резултат на грубата й фактура, както и на различното „свличане“ на втория пласт, приготвен от различни фракции.

Пръскана мазилка

Вторият пласт, приготвен от варо-циментов разтвор, оцветен или неоцветен, се пръска с метличка. За по-лесна и ефектна манипулация той се прави малко по-рядък от първия.

Сухи мазилки

Това название, е условно. Имат се предвид мазилки, които са положени предварително върху паната за сглобяемото строителство, или облицовка на същите пана с изкуствени плочи – керамични, „рако“, алуминиеви“, от пресовани стърготини и други. По този начин се намалява срока за изпълнение на обектите, на които отделните елементи пристигат с оформени стени(така наречените сглобяеми къщи).