Вълнист папагал (Вълнисто папагалче)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

13.06.2013

Темперамент  Вълнистият папагал е мелодичен и игрив – той може да бъде истински шоумен. Тези папагали обожават да пеят, а понякога могат да се научат да имитират звуци или дори човешка реч. Мъжките са по-общителни и гласовити от женските, но един самотен мъжкар не би показал на какво е способен, ако наоколо няма публика. Вълнистите папагали не обичат самотата, затова е препоръчително да се отглеждат на двойки или на групи.

 

Оперение при възрастните птици   Дивите родственици на вълнистото папагалче се отличават с една типична краска. В резултат на селекцията, развъдените в плен папагалчета са обагрени в различни цветове, като за момента се различават над 30 основни разновидности. За улеснение те са разделени на две основни групи – на бяла (синьо коремче) и на жълта основа (зелено коремче). Синята основа е рецесивен белег (термин в генетиката, който определя „подчиненият ген”, кодиращ белег, който се проявява само при определени условия), а жълтата основа – доминантен (белег, който се проявява винаги). Следователно поколението на папагалче с бяла и на такова с жълта основа най–вероятно ще бъде съставено само от зелени папагалчета. Част от сложната генетика, определяща оцветяването на оперението на вълнистите папагалчета са тъмният, сивият и виолетовият фактор, както и други генетични фактори, свързани с ивиците и интензивността на оцветяването. Сред вълнистите папагали има и албиноси, които се отличават с червени очи.

 

Хранене  Вълнистият папагал има смесена диета от зърнени храни, плодове и зеленчуци. Тези птици са растителноядни. Подходящи за този вид папагал са просото, канареното семе, овеса, лена, ечемика. Покълналите семена също са богати на хранителни вещества, от които вълнистото папагалче има нужда. Предлагайте ги само пресни. Листните зеленчуци също могат да участват в менюто на вълнистия папагал – осигурете му зеле или маруля,листа от карфиол, маруля. Опитайте с броколи, моркови, краставици и домати, както и с листа от глухарче. За предпочитане е плодовете да се дават като лакомство. Гранулираната храна е неизменна част от храната на вълнистия папагал, но тя трябва да бъде специално съставена само за този вид (избягвайте пакетирани храни „за всички видове папагали”). Клончетата от дървета като липа, бреза, върба и топола са чудесно занимание за клюна и ума на вълнистото папагалче. Втвърдената коричка хляб е чудесен заместител на клонките през зимата.

 

Вид
 

Melopsittacus undulatus

Размери

18 см дължина

 

Разпространение

Австралия

Продължителност на живота

15 г.

Размножителен период

ежегодно при добри условия на живот

Инкубационен период

18-21 дни

Брой яйца

4-8

Определяне на пола

По цвета на восковицата – женските папагали имат розова, бяла или кафеникава, а мъжките – синкава или розоволилава восковица