Гаджето на Михаела Филева не й се сърди, когато по цяла нощ е на участие

1
Добави коментар

Когато преди години „Златният Орфей“ даваше награда за дебют, почти никой не познаваше младият изпълнител, оценен на голямата сцена.

Преди месец, когато „БГ Радио“ връчи такава награда на Михаела Филева, публиката, съставена предимно от тийнейджъри, избухна в аплодисменти. Нямаше човек, който да не я познава и да не може да припява песните . Младежите всъщност научават коя е Михаела от тв екрана. Тя участва преди 2 години в една от най-успешните музикални риалити програми – „Х фактор“, от която тръгнаха Рафи, Богомил Бонев, Алекс, Ангел и Моисей. И тогава е харесвана, но за да продължи да прави впечатление на сцената, отговорен е Графа. Той кани певицата да я продуцира чрез „Монте мюзик“ – музикалната компания, основана от Графа и Магдалена Сотирова.

Михаела познава Владимир Ампов, преди той нея. Когато била на 13 г., баща му Кирил Ампов я поканил за водеща на предаването си „Хит минус едно“. Работила в БНТ близо 2 г., като в този период с Графа са се виждали неведнъж. „Но той със сигурност не помни онова малко момиченце“, смее се певицата.

Официалното им запознанство било едва по-миналата година по време на участието в „Х фактор“. В риалитито, което Рафи Бохосян спечели, тя стигна до големите концерти, а ментор беше Мария Илиева. По това време Михаела е в първи курс в Музикалната академия. По план трябвало да учи софтуерно инженерство в Софийския университет. Още на предварителните изпити по математика изкарала високи оценки и била приета.

Останали няколко свободни месецa до началото на учебната година, в които се отдала на мисли за бъдещето. Колебаела се дали точните науки ще донесат онова удовлетворение, което музиката, макар до този момент само като хоби, вече от години носела. Подготвила се добре, кандидатствала в Музикалната академия и щом видяла на кое място е приета, колебанията веднага изчезнали. Била първа в списъка и влязла „поп и джаз пеене“ в класа на проф. Стефка Оникян.

На следващата пролет (миналата година) получила изненадващо телефонно обаждане от Графа. Няколко месеца по-късно излиза първата песен в дует с Били Хлапето (Билиян Моллов – б.а.) „Когато ти трябвам“. „Беше около Великден. Графа каза, че иска да се срещнем и да разговаряме“, разказва Михаела. Когато се прибрала след празника от родния си град Търново, уговорили среща. „Изглежда е натрупал добри впечатления от мен още по време на риалитито, на което „Монте Мюзик“ беше музикален продуцент. Той винаги е казвал, че за да се развиваш, е много важно да имаш талант, но и да си коректен, стриктен. Той самият е такъв и се опитва да се обгражда с такива хора, да им помага. Много съм му благодарна, че успя да види тези неща у мен“, казва още тя. Когато предложил да стане част от „Монте Мюзик“, запазила самообладание. „Очите ми крещяха давайте договора да подписвам, а иначе казах: Добре, ще помисля, ще се чуем“, смее се Михаела. „Тя е много трудолюбива, слънчево момиче и добър човек, затова хората я харесват толкова много. Направи много добър пробив, за което взе и награда. Тепърва ще излизат нови сингли“, казва за нея Графа.

През последните 2 седмици на Михаела се събират часове сън като за две денонощия. Спяла по около час-два на нощ, защото била в сесия и трябвало да взема 13 изпита. През това време участията заедно с Били Хлапето и други артисти не спирали. „Но всичко останало, което ми носи музиката, е достатъчна компенсация за липсата на сън. Цената си заслужава. А и сесията е само 2 седмици на семестър все пак. През останалото време спя по 5-6 часа“, разказва Михаела. Дни преди да влезе в сесия, тя спечели наградата за дебют на БГ Радио. На тазгодишната церемония статуетките обра Графа. Той беше отличен за „Албум на годината“, „Клип на годината“, „Текст на годината“ и „Песен на годината“ за хита на миналото лято „Дим да ме няма“. Написал го след януарска екскурзия в топлите страни. Също както написал и новото парче с Вензи (Венцислав Роланд – б.а.) и Михаела „А дано, ама надали“. Те първи чули песента, когато Графа се прибрал, вдъхновен от януарската си почивка на Канарските острови, и им я пуснал, за да разбере какво мислят. В началото парчето щяло да е солово, но после предложил и на двамата да попеят в него.

Заснели клипа във филмов център в Долна Малина. С часове Михаела трябвало да тича на високи токчета с количка за пазаруване, пълна с балони, но духало вятър и щом се засилела, всички изскачали от нея. „Беше много забавно, както винаги. Докато се снимат частите с другите артисти, има два варианта, или да заспиш или да изтрещиш. При нас с Индира – танцьорката, която пътува с Влади по всичките му турнета, се получи второто. На нея хрумна уникалната идея да пеем негови песни, като заменяме всички гласни с „е“. „, смее се Михаела.

Това е третата песен, с която Михаела се изявява. През февруари беше промоцията на парчето „Опасно близки“ с Вензи. Тази есен ще излезе новото солово парче. „То ще е много „мен“, затова нямам търпение. Искам хората да чуят емоцията ми“, казва тя. Михаела вече има няколко авторски песни, някои от които ще видят бял свят, но по-късно. Не се подходящи за лятото, защото са писани в моменти, в които тъгата била вдъхновение. „И аз като всеки уважаващ себе си артист понякога изпадам в леки депресивни състояния и обличам емоциите в думи и музика“, обяснява тя.

В семейството няма професионални музиканти – само баба свирела на виолончело. Михаела е от Велико Търново, където живее майка . Родителите са разделени отдавна и не знае много за баща си. „Поради обстоятелства, независещи от мен и от майка ми, от малка не поддържам контакт с него. Знам само, че имам двама братя близнаци“, казва младата певица. Завършила математическата гимназия в родния си град и затова първоначално се насочила към компютърната специалност.

Още 6-годишна започнала да свири на пиано, но после „взе активно да ме домързява“. След няколко години разбрала, че не иска да е инструменталист, а певец. Сега свири на „ниво облигатист“, както казват музикантите – колкото да може да композира и да си акомпанира.

Осем години в училище тренирала спортни танци, дори печелила награди от български и международни конкурси. В гимназията потанцувала и хип-хоп, а сега в академията учи джаз балет, класически балет и актьорско майсторство.

Майка е агроном по образование и професия. Двете са коментирали варианта и тя да дойде да живее в София. „Би ми било много приятно, а и бих се радвала да има нещо сготвено, когато се прибера вечер. Но тя винаги е казвала, че камъкът си тежи на мястото, и коя съм аз да искам друго от нея. Искам само да е щастлива. Единственото, което ми тежи, е, че я виждам крайно рядко, но такъв е животът“, казва Михаела. В момента тя живее на квартира със съквартирантката си Елина, която учи право. Има си и приятел, който не се сърди, когато по цели нощи е на участия. „Той е безкрайно търпелив и подхожда с голямо разбиране към моята ангажираност. Човекът до теб трябва да ти дава спокойствие, а не напрежение, а той успява да го направи“, казва младата певица.

Сега тя, Графа, Вензи и Били Хлапето тръгват на турне, организирано от музикалната телевизия The Voice, което стартира с концерт на площад „Александър I“ в София преди два дни. Предстои им шоу в Пловдив на 20 юни, после в Стара Загора, Варна, Бургас, Лозенец, Созопол и финалното парти на „Какао бийч“ в Слънчев бряг на 18 юли.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти