Миков: Депутатите с ваканция, това, че ще спят в парламента, не означава, че са ефективни

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Михаил Миков
Снимка: Нова телевизия

„Заявката на ГЕРБ за предсрочни избори не е причина да се промени дневния ред на Народното събрание“, каза председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков за Нова телевизия. Според него в първите дни на 42-то Народно събрание няма реваншизъм.

„Депутатите ще излизат във ваканция, особено след като народните представители са започнали активна работа още от първите дни на мандата си. Това, че ще спят в парламента, не означава, че са ефективни“, смята той.

„Народното събрание работи в съответствие с конституцията, включително по отношение на кворума. Парламентът има своята представителност, която черпи от изборите“, добави Миков.

„Ще се опитам всячески парламентът и парламентаризмът да имат своя авторитет“ обеща Миков. „Но това в голяма степен зависи от народния представител, от неговата отговорност, неговата компетентност.“

Правилникът в момента предвижда при три последователни или пет неизвинени отсъствия да се удържа две трети от възнаграждението. Според Миков това е тежка санкция и в бъдеще ще се мисли за нейната корекция.

„Равната отдалеченост, справедливостта в отношението и точното прилагане на правилника – това са смятам за своя отговорност“, отбеляза парламентарният шеф.

Субсидиите са за партиите и се определят от гласовете, които тези партии са получили. Но въпроса за политическото номадство е много по-голям, коментира Миков още един въпрос от политическото битие на законодателния орган. „Мандатът е срокът, в рамките на който народът дава своята оценка. Свободният мандат обаче е постижение на демокрацията и не бива от отделните случаи на търговия с народен представител да се прави извод за самия него“.

„Няма да коментирам конкретни решения, които се взимат в рамките на правителството, на политическото ръководство на нашата партия и на ДПС“, заяви още парламентарният шеф и призова „да уважаваме конституцията и демокрацията“, коментира Миков.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти