Нови сблъсъци между протестиращи и полиция в Турция

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Нови сблъсъци между протестиращи и полиция в Турция

Поне 31 души са арестувани

Полицията в Истанбул използва сила в петък вечерта, за да разпръсне хилядите демонстранти, които поискаха оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган след избухването на последните корупционни скандали в страната, предаде АФП.

Силите на реда се намесиха малко преди 19 часа срещу няколко хиляди души, които се опитваха да стигнат до площад „Таксим”, който през лятото се превърна в център на антиправителствените протести.

Полицията използва гумени куршуми и водни оръдия, а по-късно и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Някои от протестиращите отвърнаха с фойерверки, а други се опитаха да издигнат барикади. Най-малко двама демонстранти са ранени при сблъсъците. Към полунощ на площад „Таксим” редът бе възстановен.

По-късно в центъра на града бяха разположени полицаи, а компанията по чистотата се опита да разчисти барикадите и да премахне следите от инцидентите. Според властите най-малко 31 души са били арестувани при сблъсъците в Истанбул в петък вечерта.

Започналото на 17 декември мащабно разследване на корупционните практики и рушветчийството в Турция се следят постоянно и отблизо от Брюксел, съобщи телевизионният канал ЕнТиВи.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че случващото се в Турция буди безпокойство и по-специално – масовото отстраняването от длъжност на голям брой полицаи на висши позиции. Щефан Фюле подчерта важността на гарантирането на безпристрастността и независимостта на съдебното разследване.

Фюле изрази задоволство от решението на Върховния касационен съд на Турция да блокира действието на извършените в последните дни промени в Правилника за осъществяване на съдебния контрол в страната, отслабващи независимостта на съда.

Междувременно докладчикът за Турция в Европарламента – холандската депутатка Риа Оомен-Руижтен (ЕНП-ЕД) каза, че е разтревожена по отношение развитието на ситуацията около разделението на властите в Турция. Тя призова изпълнителната власт да се въздържа от действия, които могат да бъдат оценявани като правителствена намеса в съдебни производства.