12 полезни свойства на чесъна

4
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Въпреки че много хора не обичат чесън, заради миризмата му, той има безброй много полезни свойства, освен тези, които влияят благоприятно върху организма. Някои от тях са свързани с функциите му да прогонва комарите, да предпазва цветята и растенията, да контролира теглото на човек. Ето някои непознати за вас свойства на чесъна:

Разкрасете косата си: Чесънът съдържа високо количество алицин, който може да разреши проблемите с косата ви. Натрийте нарязания или смачкан чесън в корените на косата. Може да добавите и малко зехтин към чесъна. Готовата смес нанесете в косата, като масажирате.

Спасете се от пъпки и акне: Чесънът е естествен натурален продукт, който може да ви помогне в борбата с акнето. Той съдържа антиоксидант, който убива бактерии. Затова натрийте нарязания чесън на местата с акне.

Предотвратява и лекува настинки: Ако всеки ден консумирате чесън, който съдържа голямо количество антиоксиданти, ще укрепите имунната си система. Ако вече сте настинали, опитайте чай от чесън. Запарете няколко минути нарязания или настърган чесън в гореща вода, прецедете и след това изпийте чая.

Облекчава болестта псориазис: С противовъзпалителните си свойства чесънът спомага за облекчаване на болестта псориазис. Намажете с чесън засегнатите места.

Контролирайте теглото си: Някои специалисти твърдят, че чесънът спомага за контрола над теглото. Според изследвания консумиращите редовно чесън намалят килограмите си и нивото на мастна тъкан. Опитайте си да включите в менюто си всекидневна употреба на чесън в приготвяните ястия.

Извадете лесно забодения трън в тялото: Поставете малко чесън върху забодения трън и направете превръзка.

Лек за микоза (Гъбична инфекция на краката): Противогъбичната функция на чесъна е добър начин да се отървете от микозата. Потопете краката си в хладка вода, в която сте нарязали на малки парчета чесън.

Комарите да са далеч от вас: Учените все още не могат да установят причината, но комарите не обичат чесъна. И вие може да приготвите смес от вазелин, чесън и восък, като след намазване комарите няма да ви безпокоят.

Излекувайте херпеса: Най-ефикасното лечение на херпес в домашни условия е да се постави чесън върху херпеса. Чесънът облекчава болката и намалява отока. Чесънът значително ускорява процеса на оздравяване.

Действа като естествено лепило: Усещате ли, че след като режете чесън, пръстите ви залепват? Това негово свойство може да ви помогне за малките черти и пукнатини в стъклото. Натрийте няколко скилидки смлян чесън в засегнатото място и след това избършете.

Защитете вашите растения: Градинските вредители не обичат чесъна, затова, използвайки минерално масло, течен сапун и чесън, сами може да направите естествен пестицид. Изсипете в подходящ съд готовата смес и напръскайте желаните от вас площи и растения.

Хванете повече риба: Рибите обожават миризмата на чесъна. Затова може да купите стръв с аромат на чесън или сами да приготвите стръв, като в хляб поставите намачкан чесън.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.