Варвара – красотата на морето

2
Добави коментар

Дестинация: Ахтопол, село Варвара, Царево – България;

В подножието на Странджа, по пътя между Царево и Ахтопол, се е сгушило едно от най–китните черноморски селца – Варвара.

Потънало в зеленина, технологично модернизирано, изобилстващо от хотели и обградено от скалисти заливи, подходящи за подводен риболов и гмуркане, то предлага райско спокойствие дори през най-натоварения туристически сезон. Насладете се на красотата на морето в село Варвара.

Село Варвара се разполага в подножието на странджанския връх Папия на територията на Природен парк „Странджа” в Югоизточна България. Единствено населено място между курортите Царево и Ахтопол, то отстои съответно на 10 и 5 км от двата града, на около 75 км от областния град Бургас, на около 480 км от столицата София и на около 20 км от турската граница. 

Първите сведения за Варвара датират от втората половина на XVIII в. До попадането му в териториите на България през 1913 г. било обитавано предимно от гръцко население. След края на Балканската война по тези краища идват преселници от Беломорска Тракия, които решават да основат селището си в близост до съществуващия край Царево параклис „Света Варвара” и да му дадат неговото име.

През 100-годишното си съществуване Варвара се развива преди всичко като рибарско селища, а основното препитание на местното население са земеделие, въглищарство и риболов. Същинския си разцвет то достига през последните 10 години  на ХХ в., когато започват инвестициите в туризма. А през 2006 г. е осветена и първата църква в центъра, кръстена отново на Света Великомъченица Варвара, покровителка на децата и защитничка от болести.

Близостта на селото до големите черноморски курорти, добре уредената инфраструктура, комфортната хотелска база и благоразположеното местно население бързо разпространяват славата му из България и привличат не само летовници, търсещи уют и комфорт, но и чуждестранни семейства, желаещи да притежават частица от тази плодородна земя, както и редица известни личности от политиката и шоубизнеса, които си купуват имоти във Варвара и се връщат там всяка година.

Селото има добре уредена транспортна връзка със съседните курортни градове, тъй като е спирка по трасето на редовната автобусна линия между Бургас и Синеморец.  В няколкото добре заредени магазина за хранителни стоки се предлагат прясно уловена риба и вкусни плодове и зеленчуци (местно производство).

Изградени са отлични електропреносна, водоснабдителна и канализационна системи, както и спортен комплекс. Мобилните комуникации са напълно достъпни (включително интернет и цифрова телевизия), съществува идеална възможност както за динамични контакти, така и за пълно уединение.

Най-голямото богатство на Варвара обаче е заобикалящата го природа. Близостта на Странджа планина и обширните площи, населени с множество растения и животни, кристално чистите топли води на морето и скалистите заливи с подводни рифове и пещери са същински рай за любителите на къмпингите, гмуркането, преходите, за фотографите и за всички онези, търсещи спокойствието на природата и неподправената красота на морето. 

Плажът на Варвара е сгушен в малък залив между местността „Меките скали” и скалите, на които всяка година се посреща Джулай морнинг. Почти всяка друга лятна вечер там се събират местни и летовници, които палят огньове и се наслаждават на морската шир и обсипаното със звезди небе. На същото място се издига и т.нар Желязно дърво – метална конструкция, наподобяваща дърво, част от декора на филма „Голямото нощно къпане”, превърнала се вече в съвременна емблема на селото.

В случай, че плажът на Варвара не ви допадне, само на няколко километра в южна посока ви очакват също толкова магнетичните плажове Синеморец и Силистар, а ако тръгнете пеша по морската ивица след 2 км ще стигнете плажа на къмпинг „Делфин”.    

Посетете веднъж Варвара и красотата на морето несъмнено ще ви накара да се върнете отново! 

 

18. 06. 2013 г. / Цвети Тошева