Как да избираме череши за ядене?

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

След като опитахме ягодите, черешите се появиха на сергиите. Добре е да следваме сезонността, защото и в пика на зреенето си съответните плодове са и по-евтини на пазара.

И освен за непосредствена консумация, можем да ги използваме за маски, домашно сладко и ако имаме носталгия по миналото и компотите на баба.

Правейки обзор на черешите, трябва да повторим, както при много други неща, че родината им е отново Азия. От там си проправят път към Римската империя и по реда си завладяват древна Елада и Балканите. Както се вижда походът им е доста настъпателен и всеки, който ги опита пада в техен плен. Днес вече във всяка точка на света може да ги опитате, единственият проблем остава – може ли хората да си ги позволят финансово. Но за щастие, поне за нас, те не са екзотичен плод, а сезонен, което ги прави много по-достъпни.

Почти няма човек, който да не обича череши, но загрижените за тялото си хора са особено придирчиви и искат да знаят какво точно съдържа онова, което ядат.  

Загрижените майки също искат да знаят какво дават на децата си с храната. Не е без значение!

Черешите съдържат над 80 % вода, което ги прави подходящи за разтоварващи дни и диети.

Богати са на витамин C и калий. Смята се, че притежават и антиоксидантни свойства.

Как да избираме черешите? Ако нямаме домашни череши, най-добре да намерим черешова градина, в която може да отидем да си наберем и да си платим набраното. Хем си правим една екскурзия, хем имаме пресен плод. За целта единствено трябва да имаме подходящ превоз до мястото. Най-добрата идея е да посетим „Празника на черешата“ в Кюстендил.

В случай, че нямаме такава възможност, не ни остава нищо друго освен да си купим по кило от близкия магазин или пазарче. И там всички съвети за избиране – знаем, че не важат. В щайгата за клиенти виждате хубави, сочни, червени череши, но когато ви ги премерят и ги отнесете у дома може да откриете загнили, сухи и т. н. разочароващи неща, които ти пресекват сладостта, защото започваш да се чувстваш измамен.

Снимка: Sxc.hu

Това, което зависи от нас е да не се презапасяваме, защото черешите са нетрайни плодове и лесно се развалят. Най-добре да купуваме непосредствено преди консумация. В днешно време почти няма да видите някой, който отива на пазар с кошница, вместо с найлоново пликче, но именно кошниците са си класика при пазаруване на плодове и зеленчуци. Ако сме с кола е лесно – тогава е добре да слагаме черешите в касета или в кошница, ако нямаме и смятаме да пренасяме голямо количество череши в пликове, то е добре да сме подготвени с някоя рецепта за сладко от череши, сок от череши или конфитюр. Можем да експериментираме всякакви сладкиши с череши, както и да приготвим примерно телешко с този плод. И между домашните задължения да си направим някоя отпускаща маска за лице с череши.